Piju i pale na Miroševcu

Vandali vode ljubav na obiteljskoj grobnici

Slika nije dostupna
Nevjerojatan vandalizam na zagrebačkom groblju Miroševac. Nepoznata skupina mladih već dvije godine oskvrnjuje jednu obiteljsku grobnicu. Na njoj piju, bojaju bistu autolakom, pale vatru pa čak i vode ljubav.

Prizor oskrvnjenog groba dočekao je Branku Osmanović kada je jučer došla zapaliti svijeću na grobu svog supruga i sina. 'Prebolno je to. On je moje mrtvo dijete od 15 godina. To najviše boli to. Moje mrtvo dijete stvarno nikom ništa nije napravilo kao niti moj muž', rekla je Branka.

A ovo nije bio prvi put. 'Jedanput ofarbana bista u bijelo, drugi put vatrogasci intervenirali. Ovdje su sve spalili što god je bilo', rekla je Branka. Vandalima je grobnica postala omiljeno okupljalište. 'Najvjerojatnije je razlog ova stolica ovdje. Oni tu sjede i konzumiraju neke stvari. Tu sam nalazila boce od pive', kaže Banka.

'Lože vatru, vidi se na kamenu. Oni tu svoje igle griju, što rade nemam pojma', rekla je Branka. A rade još štošta. Branka smatra da čuvari groblja ne rade svoj posao. 'Oni mene šalju da ja idem na policiju. Bila sam i u policiju, ali oni kažu da to nije njihova dužnost. Za to su čuvari plaćeni da šetaju po groblju', kaže Branka. A čuvare, točnije jednog, našli smo u dubokoj hladovini i nije bio za razgovor. Otjerao nas je. Branka čak razmišlja unajmiti privatnog čuvara da je i sljedeći put kad dođe odati počast najmilijima ne dočeka oskvrnuta grobnica.