Saborska rasprava

Ustavne promjene: HDZ ne želi ukinuti glas dijaspore

Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravio je danas i oporbeni prijedlog ustavnih promjena, a HDZ-ovac Vladimir Šeks istaknuo je kako HDZ za sada ne može prihvatiti da se nacionalnim manjinama Ustavom zajamči dodatno pravo glasa, kao ni da se parlamentarni i izbori za Predsjednika Republike provode isključivo na biračkim mjestima u Hrvatskoj.

Oporbi je prihvatljiv Vladin prijedlog da se na referendumu za ulazak Hrvatske u EU odlučuje većinom birača koji su glasovali u Hrvatskoj, ali pod uvjetom da se jednako rješenje primijeni i na druge izborne procese. Po prijedlogu 52 zastupnika SDP-a, HNS-a i IDS-a, ukinula bi se mogućnost glasovanja na posebnim izbornim mjestima u inozemstvo, a svoje biračko pravo, bez obzira o čemu se izjašnjavaju, birači iz tzv. dijaspore ostvarivali bi u Hrvatskoj.

Problem glasovanja 'mrtvih duša'

Iako je suglasan s tim da model glasovanja treba biti isti na referendumu i izborima za Hrvatski sabor i predsjednika, Šeks ističe kako mu je neprihvatljivo da se glasovanje ograniči na Hrvatsku. Šeks je prihvatio upozorenja opozicije o nesređenim biračkim popisima te ocijenio da Vlada vrlo brzo mora krenuti u izradbu novog Zakona o popisima birača i Zakona o prebivalištu te riješiti problem tzv. 'glasovanja mrtvih duša'. Zoran Milanović (SDP) rekao je kako je oporbeni prijedlog da se na izborima glasuje u Hrvatskoj na tragu Vladina rješenja.

Naglasio je, međutim, da SDP nije radikalan po tom pitanju, nego da je riječ o 'temi za razgovor'. Milanović je izvijestio i da je oporbi prihvatljiva većina Vladinih prijedloga ustavnih promjena vezanih uz pregovarački proces i ulazak Hrvatske u EU. Ponovio je prijedloge da u Izvorišne osnove Ustava uđu sve nacionalne manjine te da se pripadnicima manjina, uz opće, zajamči i dodatno pravo glasa. Napomenuo je da je Ustav predvidio takvu mogućnost, ali da ona zakonom nikad nije razrađena.

Traži se i aktivnija uloga parlamenta u donošenju odluka na europskoj razini

Milanović je kazao i kako pozdravlja to što je Vlada pokazala političku volju da ukine zastaru za kaznena djela vezana uz pretvorbeni i privatizacijski kriminal. SDP-u je, međutim, odredba koju je predložila Vlada 'preštura', pa predlažu da se nemogućnost zastare proširi i na ratno profiterstvo i druge zloupotrebe povezane s tim. Predlažu i da se Ustavom utvrdi obvezno opće obrazovanje do stjecanja prvog zvanja, umjesto desetogodišnjeg obrazovanja koje predlaže Vlada. Oporba traži i aktivniju ulogu parlamenta u donošenju odluka na europskoj razini.

Zalažu se da se u Ustavu, uz glavnog državnog revizora, izrijekom navede i funkcija guvernera HNB-a te da, uz odvjetništvo, kao javna služba u Ustav uđe i javno bilježništvo. Oporba predlaže da o slanju vojske izvan hrvatskih granica Hrvatski sabor i dalje odlučuje dvotrećinskom, umjesto natpolovične većine svih zastupnika, što je Vladin prijedlog. Dvotrećinsku većinu oporba predlaže i kad je riječ o donošenju državnog proračuna i o izboru sudaca Ustavnog suda.

SDP-ovci napustili sjednicu i srušili kvorum

Kada je Šeks na glasovanje stavio prijedlog da se saborskom plenumu predloži da prihvati oporbeni nacrt ustavnih promjena bez članaka koji reguliraju dodatno pravo glasa za manjine i ukidanje biračkih mjesta u inozemstvu, SDP-ovci su to protumačili kao izigravanje dogovora predsjednika stranaka. Tvrdeći kako je dogovoreno da će se oba nacrta, i Vladin i oporbeni, u proceduri tretirati jednako dok međustranačka radna skupina ne usuglasi zajednički prijedlog ustavnih promjena, SDP-ovci su napustili sjednicu i time srušili kvorum pa Odbor o Šeksovu prijedlogu nije glasovao.

Oporbeni nacrt ustavnih promjena Hrvatski sabor bi trebao raspraviti u četvrtak. O Ustavnim promjenama danas je trebao raspravljati i saborski Odbor za pravosuđe, ali sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma. Na raspravu, naime, nije došao nitko od oporbenih članova Odbora. (Hina)

Povezane teme