Detalji napada

Ivana Petrović o terorističkom napadu u Turskoj i tko bi mogao biti odgovoran

Smrtonosni napad na tvornicu aviona u Turskoj, ima mrtvih i ranjenih. Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentira napad.

Tursku je u srijedu potresao teroristički napad. Eksplozije i pucnjava odjekivale su važnom vojnom tvrtkom. Poginulo je najmanje četvero ljudi. Zasad nije poznato - tko je odgovoran za napad.

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je napad.

"Vrlo je teško govoriti s obzirom na to da turske vlasti još uvijek nisu priopćile tko je odgovoran za napad, a nitko nije preuzeo odgovornost. Ja tu ne bih možda, ali naglašavam možda, isključila neku operaciju pod lažnom zastavom s obzirom na to da je riječ o avioindustriji koja proizvodi civilne i vojne letjelice te vojne sustave", rekla je Petrović.

Naglasila je da su dosad terorističke napade izvodili kurdski militanti, islamska država i ekstremističke ljevičarske skupine.

"Neki izvori kažu da je moguće da je riječ o kurdskim militantima, a ako je to točno, onda je riječ o Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), koja je u Turskoj zabranjena i koja se od bori za svoja politička prava, odnosno politička prava Kurda", naglasila je.  

Prije 12-13 godina njihov vođa, koji je bio na robiji, pozvao je na mir da oružje utihne i da radi politika. Erdogan, koji je tada bio premijer, to je prihvatio s velikom rezervom i skepsom.

"Čak i Turska obavještajna služba sklopila je tajni ugovor s njima i to je nazvano Proces iz Osla, koji je brzo propao. Ti napadi su se nastavili, kao i njihove terorističke aktivnosti", rekla je Petrović. 

Istakla je da oni imaju ogranak u Siriji, s tim da ako su oni to napravili, to nije taj ogranak, njih 2000 je u ilegali u Turskoj, a kako je rekla Petrović, jako je zanimljivo da su prije nekoliko godina osnivali i svoju ćeliju i ogranak u Iranu.  

"Znam da su Erdogan i iranske vlasti razgovarali kako zapravo njih ugušiti i kako ih uništiti. Očito nisu uspjeli i ako je to napravio PKK, onda bih rekla da je to napravio njihov ogranak PJAK i onda to treba gledati u kontekstu svih ovih zbivanja na Bliskom istoku", rekla je Petrović.

Na pitanje ima li današnji napad poveznicu s nekim od prijašnjih terorističkih napada u Turskoj naglasila je da, ako su ovaj napad izveli kurdski militanti, onda ima. 

 

Pročitajte i ovo Sve službe na terenu VIDEO/ FOTO Napad se dogodio usred važne rasprave, sve je bilo u pripremi: Cure detalji o terorističkom napadu

Pročitajte i ovo Napad u Turskoj Cure detalji stravičnog napada u Turskoj: Teroristi se navodno dovezli taksijem te su čekali jedan trenutak da upadnu u kompleks tvornice

Pročitajte i ovo Strava kod Ankare FOTO/VIDEO Ovo su naoružani teroristi koji su izveli napad