Objašnjenje s Pantovčaka

Milanović objavio zašto je zabranio održavanje vojne vježbe

Predsjednik Zoran Milanović Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Ured predsjednika Zorana Milanović obrazložio je zašto je otkazana vojna vježba koje je trebala biti održana između 1. i 3. kolovoza.

Ured predsjednika Zorana Milanovića obrazložio je zašto je predsjednik u srijedu otkazao vojnu vježbu Hrvatske ratne mornarice koja se trebala održati od 1. do 3. kolovoza. 

Kako navode u priopćenju, ovo je prvi put da je MORH htio održati vojne vježbe HRM-a u tijeku turističke sezone umjesto početkom listopada kako je planirano i kako je izvedeno i prošlih godina.

Pročitajte i ovo Vatrena stihija FOTO/VIDEO Vatra prijetila kućama u Podgori: "Strašno nam je, gori sa svih strana, fali nam ljudi i opreme"

Priopćenje prenosimo u cjelosti.

 "Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da MORH traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe - situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice - južno od Dubrovnika i to već 1. kolovoza umjesto u listopadu za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice.

Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada kada je planirano održavanje glavnog obučnog događaja Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama.

Pročitajte i ovo Rat na više frontova VIDEO Objavljene snimke brutalnog ukrajinskog napada: Zanimljivo je mjesto gdje se ruska baza nalazila

Čim je obaviješten o planu hitnog održavanja situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice 1. kolovoza, a nakon konzultacija s načelnikom Glavnog stožera OSRH, predsjednik Milanović odlučio je kako će se trodnevna vježba HARPUN održati prema već donesenom godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada u vodama srednjeg Jadrana.

Vojne vježbe moraju se održavati i Predsjednik Republike će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi, ali one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i gospodarstva, u ovom slučaju hrvatskog turizma."

Pročitajte i ovo Tri godine nakon potresa Ruši se i ponovno gradi zgrada sa 150 stanova: "Na prste jedne ruke mogu se nabrojati zemlje koje građanima poklanjaju novu nekretninu"