Cijene ostaju stabilne

Unatoč suši u cijeloj Europi - jedna kultura uspjela se oduprijeti: "Imat ćemo pozitivnu nulu, možda čak i minimalnu zaradu"

Iako u većini Europe cijene suncokreta i proizvoda napravljenih od istog rastu, u Hrvatskoj ne bi trebalo do toga doći. Slavonskim ratarima uspijeva žetva.

Slavonskim poljima vremenski uvjeti ove godine nisu bili skloni. Suša je desetkovala ratarske kulture, pa je od jeseni moguć novi, neželjeni rast cijena hrane.

Ipak, jedna kultura uspjela se oduprijeti. Iako će i suncokreta biti manje, a zrno će imati nižu uljnu vrijednost, litra tog jestivog ulja ne bi trebala poskupjeti.

Slavonski ratari na pola su puta sa žetvom suncokreta. Mirko iz Satnice Đakovačke među rijetkima je koji će imati dobar prinos.

"Sa žetvom smo zadovoljni kakva je godina bila. Devedeset posto poljoprivrednika je ove godine vršilo od dvije do tri, eventualno tri i pol tone. Dosta smo uložili u tu proizvodnju, a zarada bi trebala biti minimalna ili čak pozitivna nula", rekao je Laslo.

Suša je pogodila cijelu Europu i podigla cijene na inozemnim burzama.

Suncokreti - 1 Foto:DNEVNIK.hr


"U Ukrajini trenutno 440 dolara tona suncokreta, a mi znamo da je Ukrajina najveći proizvođač suncokreta u Europi, znači suncokreta nema", rekao je Laslo.

Suncokreta će biti dovoljno za hrvatske potrebe, a ulja i za izvoz. Cijene bi trebale ostati stabilne.

Više detalja o tome što je uzrokovalo nestašicu suncokreta pogledajte u prilogu reporterke Marine Bešić Đukarić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Pročitajte i ovo Izvor zaraze i smrada Ovo nije za svačiji želudac! Zidovi su natopljeni izmetom, a fekalije se izlijevaju iz stana: "Jednom sam se poskliznula..."

Pročitajte i ovo 17-godišnjak u teškom stanju Zastrašujući detalj užasa u Sunji: "Strašno, sestra mladića koji se bori za život doživjela je tešku nesreću na istom mjestu"