Prevencija raka

Zagreb: Stigao ultrazvuk od milijun kuna

Slika nije dostupna
Ultrazvučni uređaj vrijedan milijun kuna stigao je u Klinički bolnički centar Zagreb. Koristit će se u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, jer omogućuje detekciju karcinoma koji se ne vide mamografijom.

Novim ultrazvukom bit će omogućen pregled oko sedam tisuća žena na godinu. 'Najviše je važan zato da omogućimo pacijentima da kada se na mamografiji nešto vidi da nije dobro, da mogu odmah imati ultrazvuk, da vidje je li se trebaju brinuti ili ne i da se onda napravi biopsija', rekla je dr. Hedviga Hricak, specijalist radiolog. 'Rano otkrivanje raka dojke je najvažnija stvar, jer preko 90 posto žena je izliječeno nakon što se on rano otkrije i rano liječi', kaže dr. Ranka Štern-Padovan, voditeljica Radiologije u KBC-u Zagreb.

Statistike ne zvuče dobro. 2.200 žena na godinu oboli od raka dojke, a 850 umire. U KBC-u Zagreb predstavljen je novi ultrazvučni uređaj koji omogućuje otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi koji se ne vidi mamografijom. 'Moguće je na jednom mjestu napraviti kompletnu obradu dojke i mamografiju i ultrazvuk i magnetsku rezonanciju i napraviti biopsiju dojke pod nadzorom ultrazvuka i mamografije od strane vrhunskih educiranih radiologa', rekao je dr. Boris Brkljačić, predsjednik Hrvatskog društva radiologa. Broj oboljelih i dalje raste, a dobna granica spušta se i ispod 40 godina.

'Treba konačno osvijestiti žene da je upravo ta detektivska uloga radiološka dijagnostike ona koja je najvažnija u ranom otkrivanju njihovog karcinoma', rekla je Vesna Andrijević Matovac, predsjednica Udruge 'Sve za nju'. Uz sve moderniju medicinu, prevencija i rano otkrivanje bolesti najuspješnije je i najjeftinije oružje u borbi protiv ove zloćudne bolesti.

Povezane teme