Spaljen plamenjačom

Još loših vijesti: Omiljena hrvatska namirnica ugrožena je lošim vremenom!

Ne samo da je proljetna kiša odgodila sjetvu, nego je sada sve više polja krumpira 'spaljenih' plamenjačom.

Duga kišna razdoblja prouzročila su štete mnogim poljoprivrednim kulturama. Po svemu sudeći, ove godine ličkog će krumpira nedostajati na tržištu. 

Prvo su proljetne kiše odgodile sjetvu, a sada je Ličane zadesio novi problem. Sve je više polja krumpira ''spaljenih' plamenjačom, bolešću koja se širi u kišno i vlažno vrijeme, kao što je dosad bilo ovo ljeto.

Njiva krumpira u kolovozu trebala bi se zelenjeti. U samo jedan dan vlažno maglovito vrijeme napravilo je svoje. Plamenjača je zahvatila cijelu njivu. Ivica Balenović iz Gospića je pak, kemijskom zaštitom pokušao spasiti barem dio uroda.

'Štitili smo koliko smo mogli, bili su vrlo nepovoljni uvjeti i nije se mogao naći ni dan da se to adekvatno učini', objasnilo je Ivica.

U kampanji za krumpir salatu prikupio gotovo 200.000 kuna!

Oni koji su željeli zadržati urod ne koristeći nikakvu kemijsku zaštitu, ove godine neće imati što izvaditi iz njive.

'Ova parcela iza nas uopće nije tretirana što možete vidjeti i po količini korova - propala je skroz, znači cime od krumpira, odnosno stabljika je skroz pocrnila, a one koje nisu za par dana bit će', ukaže Nada Marjanović iz Perušića,

Nada krumpir i vrt ima samo za osobne potrebe. Oni koji pak sade krumpir za prodaju, ove godine bit će sretni budu li ga imali za osobne potrebe. Bolja situacija nije ni s drugim kulturama. Većina žitarica je uništena.

S polja im nestaje na STOTINE kilograma krumpira i luka!

'Ove godine se nešto dogodilo uslijed kiše malo i vjetra da je ta zob polegla ili prebijena svaka stabljika je osušena - više nema ništa', ukaže Dane Milković iz Perušića.

Lički krumpir čini se, bit će tražena roba na tržištu.

'Nije još krenulo vađenje krumpira jer je izrazito mlad, još im se pokožica guli tako da ne možemo sa sigurnošću reći kolika će biti šteta, ali neki proračuni su 30 do 40 posto manje nego što bi se trebalo', rekao nam je Božidar Nikšić, agronom savjetodavne službe Gospić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook