Kosor dala obećanje

'Učinit ću sve da pomognem brodogradnji'

Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor rekla je na današnjem sastanku predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske kako će učiniti sve da pomogne hrvatskoj brodogradnji, izjavili su nakon sastanka u Banskim dvorima sindikalci.

Čelnici SMH-a i sindikalni povjerenici u brodogradilištima Brodosplit, 3. Maj, Uljanik i Brodotrogir predali su predsjednici Vlade peticiju s više od 30.000 potpisa kojom traže očuvanje hrvatske brodogradnje. Iz Vlade je nakon sastanka priopćeno da je premijerka Kosor 'pokazala puno razumijevanje za zahtjeve sindikata i radnika te je naglasila da će Vlada učiniti sve potrebne napore u izuzetno složenim gospodarskim uvjetima kako bi osigurala daljnji nastavak proizvodnje do završetka procesa privatizacije brodogradilišta'.

Istodobno, Vlada nastavlja daljnje konzultacije i pripreme za provedbu drugog kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta, s ciljem uspješnog završetka tog procesa. Predstavnici sindikata upoznati su s financijskim obvezama, odnosno potporama i jamstvima koje je hrvatska Vlada osigurala za održanje poslovnih procesa u brodogradilištima, kao i sa stajalištima Europske komisije u pogledu osiguranja potrebnim uvjeta za tržišno natjecanje i neovisnost brodogradilišta o državnim potporama, kaže se u priopćenju.

U vladinu priopćenju također se navodi kako su 'predstavnici sindikata podržali napore Vlade RH usmjerene na prevladavanje gospodarskih teškoća, a u okviru toga i daljnje aktivnosti i mjere u vezi hrvatske brodogradnje'. Predsjednik SMH-a Vedran Dragičević rekao je novinarima da nisu dobili nikakva obećanja te da sindikat nastavlja s najavljenim aktivnostima. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec sastat će se s direktorima brodogradilišta i sutra otići u Bruxelles gdje će pregovarati oko 'neke nove varijante' privatizacije brodogradilišta, rekao je Dragičević.

>> 'Upozorenja da je krivi trenutak za privatizaciju opravdana'

Drugi krug natječaja za privatizaciju zasad neće ići, a postoji mogućnost da natječaj bude objavljen za mjesec dana ili kasnije, ovisno o tome što će Polančec dogovoriti u Bruxellesu, kazao je Dragičević. Proizvodnja u brodogradilištima se nastavlja, a plaće u 3. maju bi trebale biti isplaćene krajem idućeg tjedna, sada se radi na osiguranju jamstva, pojasnili su sindikalci. Mi idemo dalje s našim aktivnostima - 21. listopada u 15 sati održat ćemo mirni prosvjed u 3. maju, a idućeg dana ćemo se sastati s predstavnicima drugih sindikata koji djeluju u brodogradilištima te dogovoriti zajedničku strategiju, najavio je Dragičević. (Hina)