Na gradilištu

U Vinkovcima pronađeni rimski grobovi

Slika nije dostupna
Na gradilištu trgovačkog centra u vinkovačkoj gradskoj četvrti Lapovcima arheolozi Gradskog muzeja, koji na tome mjestu od prošlog tjedna obavljaju zaštitne arheološke radove, naišli su na osam rimskih grobova.

Arheologinja Anita Rapan-Papeša rekla je da je sedam grobova bilo u rakama ukopanim u zemlju, a jedan je bio ozidan opekom. Riječ je o ‘B’ arheološkoj zoni u Vinkovcima, području zapadne nekropole Coloniae Aureliae Cibalae, rimskoga grada koji se prostirao na tlu današnjih Vinkovaca, a za koji su arheolozi imali podatke da ‘krije’ određene arheološke nalaze iz rimskog doba, rekla je Anita Rapan-Papeša.

‘Nažalost, kao i svi dosad pronađeni rimski zidani grobovi na području grada, i ovaj je bio opljačkan’, istaknula je, dodajući kako su zidani grobovi obično pripadali bogatijim pripadnicima cibalitanske zajednice, pa su upravo zato bili na meti pljačkaša u kasnijim razdobljima. Po njezinim riječima, u zemljanim grobovima, osim posmrtnih ostataka pokopanih osoba, nisu pronađeni važniji nalazi, osim jednoga brončanog prstena.

Svi nalazi iz grobova poslani su na daljnju analizu u vinkovački Gradski muzej, čiji će se arheolozi na lokaciji budućega trgovačkog centra Kauflanda zadržati najvjerojatnije još desetak dana, dok ne završe predviđeni zemljani iskopi.

Povezane teme