Split Pride 2024.

Povorka ponosa u Splitu: "Tu bi se trebalo puno toga mijenjati, ali bi se trebao mijenjati i mentalitet ljudi"

Uoči splitskog Pridea oglasili su se iz PU splitsko-dalmatinske te objasnili kako će nadzirati okupljanje, dok iz organizacije Pridea potvrđuju kako s policijom imaju odličnu suradnju.

U užem centru Splita u subotu 6. srpnja održava se 13. splitska Povorka ponosa, odnosno Split Pride 2024. Okupljanje sudionika počelo je u 17 sati u Đardinu, a povorka je krenula u 18 sati.

Organizator navodi da je cilj ovogodišnje povorke izaći na ulice i zajedno širiti prostore slobode, budući da bi se svi trebali osjećati sigurno u svim javnim prostorima.

Mirta Barić iz organizacije Split Pridea u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Brunom Papić ocijenila je da Pride prolazi bez problema te je na ulicama Splita vrlo veselo. 

"Ako uspoređujemo s prvim Prideom, od Splita više onakve nerede ne očekujemo, a s policijom imamo odličnu suradnju", rekla je Barić.

Dodala je kako u pogledu promjena najmanje onih institucionalnih. 

"Mi se tu bojimo loših iskustava i tu bi se trebalo puno toga mijenjati, ali bi se trebao mijenjati i mentalitet ljudi", rekla je Barić koja podupire uvođenje Rodnih studija. 

Više pogledajte u videoprilogu novinarke Dnevnika Nove TV Brune Papić.

Pročitajte i ovo U ime obitelji O moliteljima s trga raspravljat će se i u Saboru: "Vrijeđa ih se, viče, bubnja, zlostavlja..."

Uoči splitskog Pridea oglasili su se iz PU splitsko-dalmatinske te poručili da nadziru okupljanje kao i poštuje li se u potpunosti ograničenje prometovanja svim vozilima osim javnog gradskog prijevoza i vozila s dozvolama.

Građane su pozvali da poštuju upute policijskih službenika.