Skupljaju se bodovi?

Podigla se bura jer bi na zgradi gradske uprave mogla osvanuti ploča na ćirilici: "Odluka otvara stare rane i radi podjele"

Plan gradske većine gradonačelnika Splita Ivice Puljka diže buru u javnosti. Na zgradi splitske Banovine uskoro bi trebala osvanuti spomen ploča na ćirilici. Splićani su protiv toga, javili su se branitelji i Puljkovi oponenti, a on - šuti.

Na zgradi splitske gradske uprave uskoro bi mogla stajati spomen ploča Sašku Gešovskom - makedonskom ročniku JNA ubijenom na prosvjedima ispred Banovine '91. Natpis na ploči na latinici, ali i - ćirilici.

"Mislim da nije primjereno na ćirilici. Jer, ipak, vojnik je bio u sastavu JNA. A zna se da je to bila neprijateljska vojska i protiv toga sam", rekao je Goran Miletić iz Splita.

"Pošto je bio takav trenutak i agresija na Hrvatsku, mislim da ne bi trebalo biti na ćirilici", poručila je Sonja iz Splita.

Iako je na makedonskom. Je li ćirilica nekom trenutku bila sporna u prihvaćanju prijedloga, iz gradske komisije kratko i jasno: "Makedonija nije bila u ratu, nije sudjelovala u bilo kakvom ratu, njihovo pismo je njihovo službeno pismo i u tome ne vidimo ništa sporno", rekao je Damir Barbir iz Komisije za imena ulica, trgova i spomenika.

Ali nije službeno u Hrvatskoj. Nešto manje pismo, a puno više činjenica kako je Gešovski bio pripadnik JNA - smeta braniteljskim udrugama. Međutim, do resornog ministarstva još nisu došli.

"Mi smo protiv toga, uz svo dužno poštovanje prema svakoj žrtvi, to je ono što ćemo uvijek naglasiti, dapače...mi suosjećamo sa žrtvom jer i mi smo u konačnici žrtva. Bez obzira koji god pripadnik bio, koje god nacionalnosti bili i na kojem god jeziku bili, mi smo protiv podizanja takve vrste spomenika", rekao je Ivan Turudić iz koordinacije Udruga branitelja.

Nije dugo trebalo da se oglase i dva kandidata za gradonačelnika Splita. Poručuju - skupljaju se bodovi pred izbore.

"Split treba ploču koja će prikazati prosvjed Splićana protiv JNA i agresora. Znamo tko je agresor bio u ratu i mislim da je u ovom trenutku takve ploče nepotrebno postavljati u Gradu Splitu", rekao je Tomislav Šuta iz HDZ-a.

"Odluka samo otvara stare rane i radi podjele. Što je, kažem, rezultat jednog populizma i pokušaj jeftinog prikupljanja političkih poena", objasnio je Davor Matijević iz SDP-a.

Baš suprotno, iz gradske uprave kažu kako neće javno politizirati temu i davati izjave. O postavljanju ploče odlučivat će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

"On ima 16 ruku i ne postoji šansa da nešto što on ne želi podržati uopće prođe na Gradskom vijeću", poručio je Matijević.

"Mi samo znamo da smo protiv ove ploče i nadamo se da će razum prevladati i da ovakve podjele koje idu od samog gradonačelnika nama ne trebaju", zaključio je Šuta.

Mramorna ploča već je bila tema rasprava, a prvi prijedlog je stigao prije nekoliko godina.

Pročitajte i ovo službe na terenu VIDEO Gusti dim nadvio se nad Triljem, gori zgrada gospodarskog giganta iz Jugoslavije: "Radit će se sigurno cijelu noć i dan..."

Pročitajte i ovo Groblje u Lovreću FOTO Na posljednji ispraćaj Ante Ćorušića stigli Karamarko, Primorac, Beroš...