Festival najvećeg slavonskog specijaliteta s višestoljetnom tradicijom pripremanja, slavonskoga kulena, počeo je danas u Osijeku. Ocjenjivanje kulena svetkovina je na kojoj se biraju najbolje pripremljene delicije individualnih proizvođača. Mnogi od njih čuvaju tajnu vlastitog načina pripreme. Natjecanje već devetu godinu organizira Hrvatska gospodarska komora kako bi promovirala kulen i motivirala proizvođače na povećanje kvalitete. Stručno povjerenstvo najbolji kulen mora izabrati između čak 59 uzoraka.
Sastojci ove delicije poznati su, kvalitetno meso, sol, češnjak i mljevena crvena paprika, no tajna vrhunskog okusa krije se samo u Slavoniji. 'Tajna je u ishrani svinja, pasmini svinja te ruži vjetrova ovog našeg podneblja', kazao nam je Zlatko Birovljević, proizvođač slavonskog kulena.
'Ocjenjujem pet glavnih karakteristika kakvoće, vanjski izgled, čvrstoću, zatim izgled presjeka te okus i miris', kazao predsjednik ocjenjivačkog suda, prof. dr. Antun Petričević. 'Osim izvoza u susjedne zemlje i one Europske unije, sigurno je da je Jadran jedna od prestižnih destinacija koju tražimo za slavonski kulen', dodao je organizator natjecanja Ernest Nađ.