Vremenska prognoza

U novom tjednu se očekuje sunčano, ali i nestabilno vrijeme: Detalje otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV

Do kraja tjedna se očekuje promjenjivo vrijeme uz dosta sunčanih razdoblja, slabu južinu te poneku kap kiše. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

U polju smo izjednačenog tlaka, na kopnu malo povišen, na moru malo snižen. Sljedećih dana jačat će greben anticiklone pod čijim utjecajem će vrijeme biti stabilnije i sunčanije, barem na koji dan. Od sredine tjedna, naime, ponovno će se izmjenjivati kiša i sunčana razdoblja. Dobra vijest je da će veći dio tjedna vrijeme biti osjetno toplije nego je to bilo ovih dana. No prije nego se atmosfera u potpunosti stabilizira, još će u subotu navečer i u nedjelju u prvom dijelu dana biti mogućnosti za malo kiše ili poneki pljusak, izglednije na istoku i jugu zemlje. Evo kako će to izgledati.

Jutro, u unutrašnjosti umjereno, prema istoku i pretežno oblačno. Najsunčanije na sjevernom Jadranu, a još uvijek nestabilno na južnom gdje može biti i ponekog pljuska s grmljavinom. Malo kiše, eventualno u Slavoniji i Baranji: rijetko u gorju. Duž Jadrana tijekom noći i jutra još ponegdje umjerena, podno Velebita kratko i jaka bura. Na jugu, sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura, od 6 do 11 u unutrašnjosti te između 11 i 16 stupnjeva na Jadranskoj obali i otocima.

U drugom dijelu dana očekuje se postupno smanjenje naoblake, a prema večeri će se u središnjoj Hrvatskoj već i u potpunosti razvedriti. Vjetar slab, dnevna temperatura od 15 do 17 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji do sredine dana još može biti kiše, nakon čega će se i ovdje vrijeme smirivati i postupno razvedravati. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura će biti oko 15, 16 stupnjeva.

I u gorskoj Hrvatskoj poslijepodne sve manje oblaka, na sjevernom Jadranu sunčano će prevladavati i veći dio dana. Bura će na moru okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura, u gorju od 13 do 15, a na sjevernom Jadranu između 17 i 21 stupanj.

U Dalmaciji prijepodne promjenjivo oblačno, pa će biti moguć i poneki pljusak, no i ovdje od sredine dana mirnije: razvedravat će se počevši sa sjevera. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Temperatura, od 18 u zaleđu do 23 stupnja na obali i otocima.

Temperatura mora je najčešće 20-ak, u Dalmaciji često i 22 stupnja: od 19 na sjevernom do 23 na južnom dijelu koliko se ovih dana mjeri na Mljetu i u Dubrovniku.

Vrijeme idućih dana

A na početku novog tjedna na kopnu će prevladavati sunčano vrijeme. U ponedjeljak ujutro mjestimice magla, samo u gorskoj Hrvatskoj potom i malo oblaka. U utorak sa zapada postupan porast naoblake, dok će po koja kap kiše poslijepodne biti moguća tek u Gorskom kotaru. U noći na srijedu zatim i drugdje u kopnenim krajevima. No prolazno. Sredina tjedna nosi djelomice sunčano, ali ne i skroz stabilno vrijeme. Zapuhat će slab do umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak uz koji će dnevna temperatura porasti preko 20, a sredinom tjedna i blizu 25 stupnjeva.

U ponedjeljak će u Dalmaciji prevladavati sunčano, dok će se na sjevernom Jadranu postupno skupljati oblaci. U utorak na moru malo promjenjivije, osobito na sjevernom dijelu gdje se poslijepodne očekuje i kiša koja će se potom navečer proširiti na veći dio Jadrana. U srijedu na moru zatim može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom te pri tom obilnije kiše. Puhat će jugozapadnjak i jugo koje će u utorak na mjestima biti i olujno. I na moru uz južinu sljedećih dana toplije.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Pronađena još dva tijela, traje potraga za preživjelima: "Teško je govoriti. Nestale su cijele obitelji"

Pročitajte i ovo Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Apokaliptične scene u Podgori: Bujica nosi sve pred sobom