Mladost, noć i alkohol

Dečki pijani sjeli u quad i zabili se u stup, građani ogorčeni - "Dijete ne puštam na ulicu baš zbog tih quadova"

U novoj prometnoj nesreći na quadovima teško su ozlijeđena dvojica 18-godišnjaka. Smrtonosne nelogičnosti u važećim propisima otkrio je reporter Dnevnika Nove TV Božidar Lončar.

Opet su mladi umalo izgubili glavu upravljajući quadom - motociklom na četiri kotača. Ovog su vikenda u Varaždinskoj županiji teško ozlijeđena dva 18-godišnjaka.

Iako alkoholizirani, glavu im je spasila kaciga koju, vjerovali ili ne, po zakonu nisu ni trebali imati. 

U subotu u jedan ujutro u mjestu Doljan dva su mladića sjela na quad. Oba pod utjecajem alkohola. Mladost, noć i alkohol učinili su svoje.

Dolaskom na zavoj na uzbrdici, 18-godišnjak s 1,34 promila u krvi gubi nadzor. Od siline udaraca vozilo se prevnulo te izlijeće s ceste i udara u stup.

"I vozač i putnik na quadu su imali zaštitnu kacigu i ona im je vjerojatno spasila život. Zato su završili samo s tjelesnim ozljedama", rekao je voditelj poslova Prometne policije PU varaždinske Danijel Posavec.

Kacigu po zakonu nisu trebali imati jer je quad registriran kao traktor i to, neslužbeno, na vozačevu majku. Quadovi mogu biti ili traktori ili četverocikli.

Ako je četverocikl, onda zakon obvezuje putnike na nošenje kacige. Mladići su u varaždinskoj bolnici teško ozlijeđeni.

"Radi se o ozljedi koljena, odnosno, prijelomu dijela koljena i prijelomu donje čeljusti. Obojica su operirani, hospitalizirani, trenutno stabilno i van životne opasnosti", rekla je voditeljica OHBP OB Varaždin Marta Lukačević.

I jedna i druga vrsta quada mora biti registrirana. Neki se mogu voziti već i s 15 godina.

U naseljima kod Varaždina su popularni. Zoran ga ima nekoliko godina i nosi kacigu iako ne mora.

"Da si pomognem nekaj. On nije išel u neke ekstreme kak to ljudi znaju voziti. Znači, čisto za moje potrebe“, rekao je Zoran Koščak iz Doljana.

Ostali su na oprezu zbog neoprezne mladeži.

"Već sam i ja postao malo zabrinut jer sam otac trogodišnjeg djeteta kojeg ne puštam na ulicu baš zbog tih quadova, a i drugih vozača, osobito mladih...", rekao je Denis Sekovanjić iz Seketina.

"Luduju s quadovima, ali i s motorima, to definitivno da se zna dogodit, ne", rekao je Koščak.

Kako zakon nije jasan, nema ni točne statistike o broju nesreća. Prošle godine ih je bilo 27 na četvrerociklima, bez poginulih dok je 2024. bilo barem četiri smrtna slučaja s quadovima. Iz OFF road kluba apeliraju na vozače.

"Quad nije ništa opasniji od drugih motornih vozila. No, kako se vozi stalno po nepristupačnim terenima jako je bitno da se koristi zaštitna oprema, osobito kaciga", rekao je predsjednik ATV kluba Sveti Ivan Zelina Franjo Pechar.

Na off road terenima vozači su znali gubiti glavu i zbog prepreka poput sajli po putu. Broj nesreća s quadovima, u Varaždinu i okolici - sve je veći.

Pročitajte i ovo Vinko Sanader FOTOGALERIJA Ivo Sanader došao iz kaznionice na sprovod bratu Vinku

Pročitajte i ovo oštećen prtljažni prostor Zrakoplov Croatia Airlinesa hitno otkazao polijetanje: Iz prtljažnog prostora čuli buku, putnici evakuirani