požar u pilani u Mrkoplju

Dan nakon strašne tragedije nitko ne želi pred kamere, cijelo mjesto je u šoku

U nedjelju je u Mrkoplju izgorjela jedna od najvećih hrvatskih pilana. Radnici i članovi uprave nisu bili spremni stati pred kamere. Svi su u šoku.

U Mrkoplju se cijeli dan slaže mozaik tragedije - požara koji se dogodio u nedjelju i u kojem je izgorjela jedna od najvećih hrvatskih pilana. Mrkopaljce šok ne popušta i imaju jednu želju - da srce mjesta, kako tepaju pilani, što prije zakuca.

Nekad pilana, danas zgarište. Policajci i inspektori zamijenili su vatrogasce. Cijeli se dan tražio odgovor - što je uzrok nezapamćenog požara u Mrkoplju?

Radnici pilane za razgovor su neraspoloženi. Šok ne popušta. Iz prvog reda svemu je svjedočila susjeda Blaženka.

"Nismo noćas spavali od šoka svi, to je kruh mrkopaljski. Svi mirovine imaju iz tog pogona i svi tu rade i jako su dobri šefovi, vrijedni su, trude se", rekla je stanovnica Mrkoplja Blaženka.

Trudilo se jučer i pedesetak vatrogasaca iz cijelog Gorskog kotara obuzdati vatru. Prvi je stigao lokalni DVD.

"Više od pola tih vatrogasaca koji su jučer gasili su ujedno i radnici te pilane. Znači oni su spašavali svoj kruh. Bilo je jako emotivno, ali u tom trenutku nema vremena emocijama. Pristupili smo maksimalno profesionalno koliko smo mogli i napravili smo sve što smo mogli. Neke dijelove pogona smo uspjeli spasiti", rekao je Emil Vlahović, zapovjednik DVD Mrkopalj.

Šteta je mogla biti manja da je dojava, kažu vatrogasci, stigla ranije stoga savjetuju.

"Da si ugrade vatrodojave sisteme. To je jedan primjer toga kad vatrodojava nije ugrađena kako treba. Mi imamo sada jedno 15-ak vatrodojavnih signala u našoj postrojbi u Delnicama gdje na svaku pojavu dima dobivamo tamo signal", rekao je zapovjednik JVP Delnice Dražen Rački.

Nitko iz uprave nije želio stati pred kameru Dnevnika Nove TV. Jedino što su poručili je da su u šoku. U kratkom razgovoru vlasnik pilane rekao je da je pogon lani temeljito obnovljen i pušten u rad. Štetu procjenjuje na 4-5 milijuna eura.

"Već spremamo rebalans do kraja 10. mjeseca i vjerujem da ćemo iznaći neka sredstva. Vjerojatno će i županija reagirati po tom pitanju da ćemo što više ublažiti taj šok", rekao je načelnik općine Mrkopalj Josip Brozović.

Koji osjeti cijeli kraj. U pilani radi 75 radnika, a godišnji kapacitet pilanske prerade iznosi 30.000 metara kubnih drvne sirovine.

"Baš smo svi potreseni, ljudi su ostali bez posla. Grozno", rekla je Senija iz Mrkoplja.

"To je držalo Mrkopalj i ovu omladinu, omladine je isto puno delalo", rekla je Božica iz Mrkoplja.

I svi žele da se na svoj posao što prije vrate.

Pročitajte i ovo IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Oni imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje: Provjerite jeste li među njima

Pročitajte i ovo neće primiti plaću za rujan Tuga, suze i bol u Daruvaru: Tridesetak radnica došlo na posao, ali dočekao ih je otkaz