Pekarski proizvodi od jeseni će u svom sastavu imati više aditiva, naročito glutena, odnosno 'ljepila' kojim se poboljšava podatnost tijesta, piše Novi list. Gluten može biti štetan za osobe koji pate od alergije na gluten, dok je poguban za djecu koja boluju od glutenske enteropatije, odnosno celijakije.
Za sve to krive su ovogodišnje poplave zbog kojih je zrno pšenice mnogo manje od zrna potrebnog za ljudsku ishranu. Zbog premalo prirodnog lijepila u pšenici, pekari će za izradu kruha stoga trebati više glutena.
'Ne znam kako ćemo drugačije napraviti kruh. Ovakvo je žito namijenjeno, naime, stočnoj hrani, što znači da će i nama trebati više glutena i aditiva. Bez glutena su samo kukuruzni i raženi kruh, sve ostale vrste polubijelog i bijelog kruha gluten moraju imati', rekla je Renata Kruhar, donedavna predsjednica Richemont kluba, koji okuplja hrvatske pekare i slastičare.