nakon operacije krajnika

Što nakon tragične smrti djeteta? Kada će biti rezultati ne zna se, neki se čekaju i mjesecima, a naručitelj ih nije ni dužan objaviti

Tragedija u bolnici Sveti Duh. Dijete od sedam godina kojem su prije sedam dana operirani krajnici jučer je preminulo u istoj bolnici. Sa Svetog Duha su poslali priopćenje kako je obaviještena policija i Ministarstvo zdravstva. Unutarnji nadzor i istraga su u tijeku, a tijelo djeteta je poslano na obdukciju.

Klinička bolnica Sveti Duh od jučer je zavijena u crno nakon tragične smrti sedmogodišnjeg djeteta čije se okolnosti još utvrđuju. Dijete je preminulo nakon nažalost neuspješno provedene reanimacije, a tjedan dana od operacije krajnika.

"Dijete je sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz bolnice dovezeno bez vitalnih funkcija. Bolnica je povodom neočekivanog događaja obavijestila Ministarstvo zdravstva, policiju, pokrenula unutarnji nadzor i zaposlenicima bolnice pružila hitnu psihološku pomoć", priopćili su iz bolnice. 

Obdukcijom se tek utvrditi uzrok smrti. Kada će biti rezultati ne zna se, neki se čekaju i mjesecima, a naručitelj ih nije ni dužan objaviti. Ovakvi slučajevi nisu česti, ali nisu ni nepoznati. Ministar zdravstva Vili Beroš čeka rezultate unutarnjeg nadzora.

"Kada on bude gotov vidjet ćemo da li ima elemenata da uputim zdravstvenu inspekciju u tu ustanovu. Dakle, vidjet ćemo sve elemente kada unutarnji nadzor bude gotov", rekao je. 

Beroš kaže kako će se sada procijeniti postupanje liječnika, medicinskih sestara i osoblja u procesu liječenje te u kakvom je stanju dijete otpušteno.



"Ako bude stručno upitnih stvari, predmet se upućuje HLK-u čije Povjerenstvo procjenjuje stručno postupanje i stručne elemente i donosi pravorijek. Nakon unutarnjeg nadzora, odredit ćemo hoće li zdravstvena inspekcija MiZ-a biti upućena". 

Više detalja nije iznio jer kaže to nije njegovo područje. U slučaj je uključena i policija.

"PU zagrebačka je obaviještena o događaju i provodi izvide", priopćili su. Više će se znati nakon provedenog nadzora.

Pročitajte i ovo rezultat očevida Objavljeni detalji teške nesreće na A1: Ozlijeđeno 9 ljudi, među njima i djeca. Kaos počeo kad je pukla guma...

"Sada će se pregledati medicinska dokumentacija, razgovarati s liječnicima i medicinskim sestrama i osobljem pa i razgovarati s obitelji ako je nužno. Smrt svake osobe u bolnici mora biti analizirana unutar bolnice. U roku od sedam dana će tijela bolnice dobiti dokumentaciju i nalaz obdukcije ako bude izvršen. Ministarstvo zdravstva bi do 1. rujna trebalo dobiti zaključke, a ravnatelj bolnice do 1. listopada.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor ima pet članova od kojih je jedan pravnik, a njih četvero su zdravstveni djelatnici.

Ako se utvrde nepravilnosti, o slučaju odlučuje Hrvatska liječnička komora. U slučaju manjih propusta se izdaje rok za ispravak, u slučaju većih propusta se pokreće disciplinski postupak, a ako se utvrdi povreda propisa i općih akata tijela Komore moraju unutar 15 dana obavijestiti zdravstvenu inspekciju. Kazne mogu biti ukor, novac te privremeno ili trajno oduzimanje licence za rad.

Inspekcija pak može rješenjem zabraniti rad ustanove ili ukazati na nepravilnosti u radu ravnatelja što su tijela bolnice dužna poštovati i razriješiti ravnatelja bolnice. Inspekcijski nadzor se vodi ili po službenoj dužnosti ili temeljem prijave. Zastara nastupa nakon tri godine", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Božidar Lončar. 
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.