HDZ na vrhu liste

Laburistima uz novac donirali karanfile i jaja

Slika nije dostupna
Da ostvari ciljeve, Milanu Kujundžiću će trebati novac, pa će vjerojatno kao i većina stranaka krenuti u lov na donatore. Njih njegova bivša stranka HDZ ima na pretek.

U izbornoj su godini donacije podebljale račune stranaka, a najbolje je prošao HDZ koji je prikupio 2 i pol milijuna kuna. Proračune je u nešto manjoj mjeri napunila i vladajuća koalicija.

Od 10 kuna, do 200 tisuća. Bez obzira na iznos, donacije su podebljale stranačke račune. Razloga za slavlje najviše ima HDZ koji je u odnosu na prethodnu godinu 27 puta povećao prihode od donacija i prikupio više od 2 i pol milijuna kuna.

Glavna vladajuća stranka SDP, milijun i 793 tisuće, HNS milijun i 700 tisuća. I ove dvije stranke nekoliko puta više nego lani.

'To nema veze s popularnosti, to je potpuno jedna druga stvar. Prema tome jedini i isključivi razlog većeg broja, odnosno iznosa donacija u prvih 6 mjeseci ove godine je zato što su iza nas ovi izbor i lokalni i europski', rekao je Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

>> Kujundžić na čelu nove političke stranke

HNS se može pohvaliti i s donacijama od 200 i 150 tisuća kuna koje su im dale pojedine tvrtke. Uplate od 30 tisuća kuna stižu od ministara, ali i saborskih zastupnika.

'To nije obaveza, ali to je jedan dogovor koji nije samo za ove izbore u HNS-u bio prisutan', kaže Nada Turina Đurić članica Predsjedništva HNS-a.

Zanimljivo da članovi HNS-a doniraju i partneru SDP-u. Pa tako primjerice Goran Beus Richembergh 10 tisuća kuna daje i jednoj i drugoj stranci.

Ove godine profitirao je i IDS koji je s lanjskih 22 i pol tisuće kuna naglo skočio na 339 tisuća. HDSSB također se može pohvaliti dodatnom zaradom. Laburisti su jedina parlamentarna stranka koja je u ovih 6 mjeseci skupila manje novca nego lani. Njihov je popis zato bogat donacijama poput karanfila, hrane, jaja.

Zato se HSS vraća u igru nakon poraza na prošlim parlamentarnim izborima. Njihovo mnogobrojno članstvo velikodušno je otvorilo novčanike i za 6 puta povećalo budžet, a nadaju se da će ih koalicija s HDZ-om ponovno vratiti na vlast. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook