Potraga za 1792 nestalih

Mnogi pale svijeće na ovaj dan: "Samo da dio njegovog tijela nađem, stalno čujem kako dolazi..."

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
30. kolovoz Dan je sjećanja na nestale u Domovinskom ratu. U Hrvatskoj se traga za još 1792 osobe.

Hrvatska još uvijek traga za 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu. U petak 30. kolovoza održava se Dan sjećanja na njih.

Svakom godinom sve ih je teže pronaći, grobnice su i premještane, svjedoci umiru, suradnje nema. No obitelji ne odustaju, a u posljednjih nekoliko mjeseci bilo je i pomaka pa neki napokon imaju gdje zapaliti svijeću.

Na ovaj dan u kući obitelji Brleković uvijek gori svijeća. Gori i na njegov rođendan i kada je nestao. Ivana i Ankicu iz Bresta kod Siska snimali smo i proteklih godina, ali kod njih se ništa ne mijenja. Traže sina Mladena već 29 godina.

"Mladen je imao 22 godine. U sve se razumio i danas se toga često sjetim, da je živ mi bi ovu obnovu riješili i ne bisni čekali. Ne podcjenjujem ja nikoga, ali mislim da je malo takvih kakav je bio Mladen", rekao je Ivan Brleković, otac nestalnog Mladena Brlekovića.

U Oluji je zarobljen i to je posljednje što znaju.

"Bilo je puno obećanja, tu je došao u dvorište i gradonačelnik i rekao to će biti brza razmjena, nemojte se sekirat doma je za tri dana, međutim nije bila", rekao je njegov otac.

Denis Zibar iz Gline baku i djeda tražio je 30 godina. 1992. godine su ih žive zapalili. Obitelj je doznala da su nađeni još 1996. u masovnoj grobnici, a identificirani su tek prije nekoliko mjeseci.

"Kad toliko dugo godina tražite i nemate gdje zapaliti svijeću, ne znate, uvijek postoji tračak sumnje u nešto, ali sad osjećam mir i spokoj, tu su i zakopani su", rekao je Zibar.

268 obitelji u novijem razdoblju dobilo je taj mir. Prije nekoliko mjeseci u okolici Vukovara pronađeno je deset tijela - na odlagalištu otpada.

"Zahvaljujući novoj laboratorijskoj opremi koju smo nabavili identificiramo pronađene posmrtne ostatke u ranijim razdobljima", rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

U svemu je ključna informacija - pa udruge šalju apele svima koji nešto znaju.

"Upućujmo poruku Srbiji kao i uvijek da kad tad istina će se doznati i bilo bi dobro da je oni kažu i temi pokažu da su voljni sudjelovati u stvaranju mira", rekla je Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih.

Sa svakom godinom koja prođe sve je teže pronaći nestale. Boji se toga Katica čiji je ranjeni sin nestao iz vukovarske bolnice.

"Samo da dio njegovog tijela, dio da ga lijepo pokapam. Teško je, teške su noći, stalno čujem da dolazi i da korača", rekla je Katica Majić iz Borova naselja.

Pa i nakon više od 30 godina. Traga se za 1792 osobe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Incident u Kaštelu Policija otkrila tko je zapravo pokazivao tri prsta u autu beogradskih registracija: Neće biti kažnjen

Pročitajte i ovo OBJAVILI POPIS KANDIDATA Poznato tko sve želi naslijediti Grbina na čelu SDP-a: Pogledajte čija je kandidatura odbijena