Epidemiolozi na terenu

Užas na ljetovanju! U našem poznatom hotelu širi se opasna zaraza? "Izgledalo je kao scena iz horor-filma"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Zagrebačka obitelj zbog salmonele i E.coli morala je prekinuti ljetovanje. Šok je uslijedio kada su shvatili da nisu jedini. Novi slučajevi samo su pristizali, a iz hotela s njima nisu, tvrde, htjeli ni razgovarati.

Za jednu zagrebačku obitelj ljetovanje se pretvorilo u pravi užas. Treći dan odmora dobili su proljev, počeli povraćati i osjećati se jako loše. Ubrzo im je postalo jasno da odmor neće moći nastaviti i vratili su se u Zagreb kako bi nastavili liječenje. No onda su shvatili da nisu jedini...

"Izgledalo je kao scena iz horor-filma. Sin koji ima četiri godine probudio se i počeo naglo povraćati, imao je temperaturu i proljev. Otišli smo u hitnu u Mali Lošinj, posumnjali su na crijevnu virozu i poslali nas u KBC Rijeka", priča nam čitatelj Damir.

Obitelj je tada zaključila da im je bolje vratiti se u Zagreb. Odmah su otišli i na hitnu u Vinogradskoj, a nakon toga i u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

"Sin je imao proljev više od 20 puta dnevno, temperaturu višu od 39. Dobio je infuziju i proveo noć u bolnici, a uskoro se razboljela i kći od godinu i pol", priča Damir za DNEVNIK.hr.

Nalaz je pokazao da četverogodišnjak ima salmonelu i E.coli, dok je djevojčica dobila "samo" salmonelu i imala je nešto blaže simptome.

"S kćeri je u zaraznoj bila supruga, a u istoj sobi bile su još dvije obitelji koje su bile u istom hotelu. Pričalo se da ih ima još, ali to nismo znali do druge kontrole, gdje smo ih vidjeli 15-ak. Svi su imali iste simptome, neki teže, a neki lakše, i svi su bili u istom hotelu", šokiran je otkrićem ostao Damir.

Tu se priča zakotrljala. Uskoro su i u jednoj grupi na društvenoj mreži vidjeli objavu o brojnim zarazama u istom hotelu. Pojavile su se i recenzije na najvećoj svjetskoj tražilici. Sada, a prošlo je već gotovo tjedan dana od njihova boravka, ljudi su u komentarima dijelili iskustva i pričali o zarazi salmonelom. Svi zaraženi imaju iste simptome, a u pokušaju da razgovaraju s odgovornima u hotelu nailazili su na zid.

"Samo u toj grupi pobrojio sam više od 20 zaraženih", objašnjava Damir i dodaje da je o tome obavijestio sanitarnu inspekciju i Državni inspektorat.

"Žalosno mi je da se nitko iz hotela nije udostojio javiti, kockaju se sa zdravljem djece. Ne upirem prstom u hotel, može se dogoditi, ali mi je morbidno da se ne javljaju. Razumijem da ne žele stvoriti paniku i da ih je strah da ne izgube goste, ali ovo je previše", zaključuje Damir, čiji se sin i dalje oporavlja od zaraze.

Pročitajte i ovo Burna reakcija Thompsonov menadžment oštro odgovorio Milanoviću: "Nećemo prestati..."

Epidemiolozi na terenu, oglasio se i hotel

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u utorak je dobila dojavu iz Slovenije da je dvoje djece obrađeno zbog proljeva nakon što su boravili u hotelu Vespera. O tome su odmah obavijestili epidemiološku službu u Malom Lošinju. Uskoro im je stigao još jedan slučaj.

"Javila nam se gospođa iz Rijeke koja je s curicom bila u hotelu Vespera. Isto je imala proljeve i temperaturu. Njoj smo jučer uzeli uzorke i to nam je trenutačno u obradi. Drugih službenih dojava nemamo", objasnila je Andrea Petaros Šuran, voditeljica odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U hotelu se poduzimaju se pojačane mjere dezinfekcije, epidemiolozi su napravili izvid i uzeli uzorke stolice djelatnicima te uzorke hrane iz restorana koji su poslani na analizu i čekaju se nalazi, u tijeku su sve potrebne radnje i kontrole vezane za zdravstvenu ispravnost vode i hrane. 

"U hotelu će se provesti sve potrebne mjere dezinfekcije, uzeti su danas i brisovi u kuhinji, namirnice na uzorkovanje, a obaviještena je i sanitarna inspekcija. Dalje ćemo postupati na temelju epidemiološke indikacije. Izolirat ćemo bar iz te jedne stolice od djevojčice od koje smo dobili uzorak, pa ćemo onda nešto više znati. Konkretno, sada nemamo nikakve prijave o izolaciji iz stolice oboljelih jer nemamo ni službenih prijava", objasnila je Petaros Šuran i dodala da drugih prijava nemaju.

Bez drugih prijava to se čini kao dva izolirana slučaja, iako bi se po komentarima na društvenim mrežama i u recenzijama moglo zaključiti da ih je mnogo više.

U epidemiološkom sustavu praćenja zaraznih bolesti HZJZ-a službeno imaju dojavu o tri slučaja zarazne bolesti s crijevnim tegobama (enterokolitis) kod osoba koje su se razboljele krajem srpnja i početkom kolovoza, a koje su prethodno boravile u hotelu Vespera na Malom Lošinju.

"Posljednjih dana evidentira se nešto veći broj pacijenata koji se u našu Kliniku javljaju zbog određenih crijevnih simptoma. Kod dijela pacijenata dokazana je infekcija bakterijskim uzročnikom (salmonelom ili E.coli iz dijarogene skupine).
Trenutačno se pacijenti liječe u okviru naših dnevnih bolnica ili se upućuju na kućno liječenje s preporukama (trenutačno nemamo pacijenata koji su zaprimljeni na bolničko liječenje). Crijevne zarazne bolesti spadaju u grupu bolesti koje podliježu prijavi higijensko-epidemiološkoj službi", odgovorili su nam o ovom slučaju iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

O slučaju su se oglasili i iz hotela Vespera.

"Zdravlje i sigurnost naših gostiju najvažniji su nam i to je neupitan prioritet u našem poslovanju. Imamo informaciju da se nekoliko gostiju koji su boravili u hotelu Vespera suočilo sa zdravstvenim tegobama kojima još uvijek nije poznat uzrok, te im i ovim putem želimo brz i uspješan oporavak. Kao mjeru predostrožnosti poduzimamo dodatne aktivnosti kako bismo svojim gostima osigurali još veću razinu sigurnosti. Epidemiološka služba prikuplja i obrađuje uzorke, a po dobivanju rezultata bit ćemo na raspolaganju za sve dostupne informacije", napisali su iz hotela.

Pročitajte i ovo Operacija Kavez Policija okupirala grad, zatvoreni izlazi iz Barcelone: Traže ovog čovjeka