Po stanovniku 500 litara

U gradu s 3.000 stanovnika 30 registriranih vinara

Slika nije dostupna
Martinjski je vikend, još jednom podsjećamo sve koji će zaviriti u čašicu na izbjegavanje volana, kao i na pojačane policijske kontrole.

Ipak pravi i odgovorni ljubitelji vina zasigurno dobro znaju da Kutjevo zasluženo nosi epitet hrvatskog vinskog grada. Po glavi stanovnika ondje se proizvede više od 500 litara vina. U gradiću s tri tisuće stanovnika registrirano je čak 30 vinara. Svi se oni užurbano pripremaju za proslavu Martinja. Sveti je Martin rastjerao oblake s ponosne kutjevačke doline. Valis honesta, okupana suncem, očekuje goste na velikoj vinskoj proslavi. Uređuje se grad, spremaju se podrumi. Martinje je poseban dan u kalendaru vinarske obitelji Mihalj. 'To je znak da su svi radovi u vinogradu gotovi i da se vinari moraju okrenuti svom podrumu i njegovanju toga mladog vina', rekao je Branimir Mihalj, vinar.

>> Policija upozorava vozače i uvodi nove mjere za Martinje

Znoj u vinogradu, umjetnost u podrumu

'Martinje' je po običaju najcrnji dan na hrvatskim prometnicama, jer je previše onih koje ljubav prema vinu dovede do tragedije Znoj je ostao u vinogradu, a strpljenje, znanje i umijeće sele se u podrum. Do kapljica vrhunskoga vina nije lako doći. 'Urod je bio izvrstan. Imali smo velike sladore u primjereno vrijeme, s tim da je grožđe ubrano u pravom trenutku kad ima svoj najveći potencijal', rekao je Branimir Mihalj, vinar. Uz dobru kapljicu ide i dobra hrana. 'Svi se vesele domaćim proizvodima. Ovo su uštipci, domaći sir, koji je nekad radila moja svekrva, a sad radim ja', rekla je Elizabeta Mihalj.

Trg Graševine jedinstven u svijetu

Vinari će svoje goste dočekati u podrumima. Gradonačelnik Kutjeva za svoje goste na raspolaganju ima Trg Graševine. 'Ja volim reći da su nas Parižani kopirali pa su i oni stavili mali vinograd na svoj trg, ali Trg Graševine je jedinstven u svijetu', rekao je Ivica Tolić, gradonačelnik Kutjeva. U šali i kad se malo više popije svoj trg Kutjevčani znaju nazivati Trg žrtava graševine. Kako to u dane Martinja doista ne bi i postao u vinu ne treba pretjerivati već uživati.

Povezane teme