vodostaj raste

U grad na četiri rijeke stiže vodeni val, a oni su bez obrane od poplava: "Voda će učiniti svoje..."

Poplave su pogodile dijelove Hrvatske, najkritičnije je u Ogulinu, a u Karlovcu su dijelovi grada pod vodom.

Karlovačko područje je zahvaćeno poplavom, a dijelovi Karlovca su potpuno pod vodom.

Vodostaj rijeke Kupe i dalje raste, a Brodarci kod Karlovca jedno su od najugroženijih mjesta gdje vodeni val još nije prošao. Trebao je proći popodne u petak, ali voda nije prestala rasti i njena razina se nalazi oko 10 centimetara ispod povijesnog maksimuma

U Brodarcima je bila i reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac koja je razgovarala sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Miroslavom Rade o situaciji na terenu.

"Počeli smo se pripremati u četvrtak tijekom dana. Napunili smo vreće te ih distribuirali na cijelo područje grada Karlovca. Ovo je najkritičnije mjesto u gradu Karlovcu, nalazi se uzvodno od grada na rijeci Kupi i pred nama je duga noć. Najteže je stanovnicima kojima smo pokušali pomoći s vrećama da zaštitimo objekte, ali će voda učiniti svoje", rekao je Rade.

Dio box barijera koje su bile postavljene nizvodno se miču, a Rade je objasnio da im stvaraju probleme jer se stvara jezero koje bi moglo dodatno poplaviti objekte te su maknute kako bi voda mogla slobodno protjecati

Rade je naglasio da se puno kasni s izradom kompletnog sustava obrane od poplava. Na dijelovima nizvodno od grada na rijeci Kupi gdje je djelomično izgrađen betonsko-zemljani nasip se vidi pozitivan učinak unatoč činjenici da nije kompletno dovršen. 

Vrhunac vodenog vala je trebao već proći, ali se produžio zbog prelijevanja i nespremnosti na doticaj vode s rijeke Dobre. "Danas smo cijeli dan na terenu i nije bilo evakuacija, ali smo pomogli ljudima da sačuvaju svoju imovinu", zaključio je.

 

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Povećao se broj poginulih, a mnogi naslućuju uzrok katastrofe u Jablanici. Ministar: "Sve se dogodilo u nekoliko minuta, vidio sam strašan prizor"

Pročitajte i ovo stravične poplave u BiH Potresne scene iz Jablanice, dječak sam među ruševinama: "Tu mi je živio prijatelj..."