raste opseg posla

Drama u susjedstvu! U bolnicama sve više mladih: "Imamo ljude od 30 godina, a granica je sve niža"

Ilustracija Foto: Getty Images
"Drastično je povećan broj mladih koji imaju problema sa srcem", izjavio je načelnik beogradske Klinike za hitnu internu medicinu Vojno-medicinske akademije dr. Nemanja Đenić.

Načelnik beogradske Klinike za hitnu internu medicinu Vojno-medicinske akademije dr. Nemanja Đenić kaže da im posljednjih dana znatno raste opseg posla, a drastično je povećan i broj mladih koji imaju problema sa srcem.

"Ovih dana imamo 10 do 15 posto povećanje hospitaliziranih. Samo prošle srijede bilo je 22 prijama, što je znatno veći broj nego prije dva tjedna. Ovo se mjeri s onim brojem koji je bio u najtoplijem razdoblju godine", izjavio je Đenić.

Osim velikog broja prijama ogroman je broj i onih koji se žale na simptome poput nesvjestice, boli u grudima, nepravilnog rada srca, oscilacije tlaka...

Mnogo je pacijenata s visokim tlakom sada, s obzirom na promjenu temperature, na promjenu načina života, na ovaj stres koji prati ovo razdoblje godine. Tako da većina ljudi dolazi u ordinaciju i kaže: 'Imam glavobolju.' To su najčešće zatezajuće glavobolje, zujanje u ušima, bol u grudima i ovi simptomi su često i uzrok povećanog tlaka", kaže dr. Đenić.

Pacijenti su uglavnom mlađe dobi, ističe, i to čak od 30 do 60 godina.

"Imamo ljude u 30-im godinama s vrlo ozbiljnim problemom s tlakom. Tu je i standardna populacija starijih od 55 ili 60 godina", kaže dr. Đenić.

"Alarm da nešto nije u redu s našim organizmom predstavlja tlak koji ide preko 150 i to kada takav tlak izmjerimo više puta zaredom", dodaje.

"Prosjek postaje niži i to je zabrinjavajuće. To što nemamo simptome ne znači da ne trebamo mjeriti tlak. Provjerite ga barem dva-tri puta mjesečno, čak iako je normalan. Važno je smanjiti stres, ako smo zdravi bar dva puta godišnje treba raditi test krvi, provjeravati šećer i kolesterol", poručuje dr. Đenić, prenosi Blic.

Pročitajte i ovo tragedija u Zapruđu FOTO Svjedok strašne nesreće u Zagrebu: "Vozač je nakon sudara ispao iz autobusa, koji je nastavio vožnju"

Pročitajte i ovo u Zapruđu FOTOGALERIJA Stravični prizori na mjestu sudara autobusa i tramvaja

 

Povezane teme