Muljanje na moru

Ekipa Dnevnika Nove TV u lovu na jadranske muljatore: Ukrcali su se na brod carinske patrole, pogledajte što su otkrili

U statistike turističkih prihoda ne ulazi novac koji se vrti u sivoj ekonomiji. A da bi ga bilo što manje, brine se carinska uprava, i to ne samo na kopnu, nego i na moru. Ekipa Dnevnika Nove TV provela je dan na brodu carinske patrole.

Tročlana ekipa patrolnog broda splitske mobilne jedinice carine krenula je u akciju. Zadaci su pomno isplanirani - sportski ili rekreacijski ribolov u blizini zabranjenih područja, posjed patvorenog alkohola i zlouporaba označenog goriva.

Ubrzo nakon, uočili su i prvo sumnjivo plovilo.

"Sumnjamo da je obavljao regularne aktivnosti u zabranjenom području", objasnio je Miroslav Budimir, voditelj službene brodice.

Što su sve zatekli kod Splita i Trogira, pogledajte u videu.

Na moru s carinicima

Novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić otkrio je što carinike očekuje tijekom večeri i u noćnim satima. O svemu je pričao s voditeljem mobilne jedinice Carine Split Lukicom Ujdurom.

"Prema rezultatima o prvoj polovici 2024. godine, carinici su utvrdili ukupno 47 nepravilnosti i izdali više od 50 tisuća eura kazni. Ako se takav trend nastavi, ova bi godina mogla bi biti usješnija nego prošla", rekao je Ujdur o statistici.

Pročitajte i ovo Konačna presuda Sud u Strasbourgu presudio protiv hrvatske Carine

Naveo je i najčešće prekršaje.

"U špici ljetne sezone to su prekršaji koji se odnose na nadzor fiskalizacije, tj. za neizdavanje računa za pružene usluge ili prodane proizvode. Imali smo slučaj da je skupina turista iznajmila brod a jednodnevi izlet, a vlasnik im nije izdao račun", objasnio je Ujdur.

Među najčešćim izgovorima izdvojio je vađenje na loš materijalni status, bolest ili neznanje da se radilo o enzakonitom postupku.

S novinarom Mikćem podijelio je i neka loša iskustva s kojima se carinici susreću.

"Prošloga mjeseca imali smo izvanrednu situaciju u kojoj smo tijekom kontrole dobili poziv iz lučke kapetanije da se  u blizini načeg broda dogodila havarija jahte na kojoj je bilo pet stranih turista. Promptno smo reagirali i izvukli turiste s tonućeg broda", ispričao je.

Pročitajte i ovo nije bio registriran Incident nedaleko od Rijeke: Carinici zaustavili muškarca i pronašli mu 350 litara rakije

Što se pak tiče broja carinika rekao je da ih nikada nije dovoljno te uputio apel mladima.

"Svi koji su prepoznali zanimljiv, ponekad naporan, ali dinamičan rad carinskih službenika, pozivam ih d seajve na natječaj koji će uskoro biti raspisan na stranicama Carisnke uprave", pozvao je sve zainteresirane.

Poštujte zakon i plaćajte račune kako ne biste morali plaćati kazne. Račun koji vam treba nije fizikalni, već fiskalni, podjetio je Domagoj Mikić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme