Tužiteljstvo izmijenilo optužnicu protiv Ademija i Norca

Slika nije dostupna
Nakon gotovo godinu dana suđenja i saslušanja stotinu svjedoka tužitelj na suđenju Rahimu Ademiju i Mirku Norcu iznio je danas u sudnici zagrebačkog Županijskog suda izmjene optužnice kojom se dvojica generala po zapovjednoj odgovornosti terete za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u akciji Medački džep.

Prema izmijenjenoj optužnici, usklađenoj s izjavama svjedoka i provedenim dokazima, prvooptuženi Ademi više se ne spominje kao vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić, nego zamjenik, odnosno osoba s manje zapovjednih ovlasti.

Izmijenjena je i kvalifikacija o pretjeranom i neselektivnom granatiranju srpskih sela na području Medačkog džepa, pa se topnički napadi tijekom zauzimanja dijela ličkog ratišta sada tretiraju kao nasumični napadi.

Uvedeno je i niz izmjena o stradavanju ljudi, pa je kod nekih iz optužnice izbačeno da su mučeni ili zlostavljani, ali ostaju optužbe za ubojstva.

Brojnim svjedočenjima izbjeglih srpskih civila tijekom postupka je utvrđen i broj stradalih kuća u Divoselu, jednom od zauzetih sela. U optužnici se sada navodi da je umjesto neutvrđenog broja tamo uništeno najmanje 40 kuća.

Obrana dvojice generala o izmjenama optužnice trebala bi se očitovati poslijepodne.

Ademija i Norca se tereti za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom.

Tužiteljstvo tvrdi i da svoje postrojbe prije akcije nisu upoznali s obvezama iz međunarodnih ratnih i humanitarnih konvencija te da nisu osigurali dovoljan broj vojnih policajaca.

Optuženi su i jer navodno ništa nisu poduzeli da spriječe i kazne odgovorne za zločine koji su se dogodili nakon što se HV mirovnim sporazumom obvezala povući sa zauzetog područja. Optužnicom se ne osporava legitimitet akcije.