No, ususret sezoni i vrućinama veći problem iskrsnut će ako hrana ne bude dobro pohranjena i tretirana. Turiste smo upitali - ulaze li u naše restorane i zalogajnice s povjerenjem?
Temperature na suncu već plešu oko 30 stupnjeva. A na svakom koraku turisti jedu, zalogajnice i mali restorani niču u svakoj ulici. Jede se za stolovima, ali i na stepenicama. Tu su neizbježna pizza i salata sa povrćem i sirom.
Nevjerojatna činjenica: 90% teritorija čini selo, a udio seoskog turizma je niti 2%.
U Gospodarskoj komori održano je predavanje o ispravnom deklariranju hrane. No, ipak sendviči i jela u restoranu ne trebaju baš imati deklaracije o sastavu i porijeklu hrane. Najvažnije je navesti ukoliko sadržavaju neke alergene, i obrazovati osoblje da gostu da sve informacije o proizvodu.
Naravno, još važnije je da ugostitelji svoje namirnice kupuju kod provjerenih izvora, čitaju deklaracije i rokove trajanja i sve dobro čuvaju po vrućinama od salmonele i drugih napasti. Ovdje su hladnjaci po raznim temperaturama.
A sanitarni inspektori će sada pojačano paziti da uživanje u šetnji uličicama Splita turisti ne pokvare trovanjem hranom. Što turisti misle o hrani u Hrvatskoj i jesu li ugostitelji spremni na velike inspekcije pogledajte u VIDEU.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook