Turčinović: Korak ka trajnom rješenju Prevlake

Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović izjavio je danas da "dogovor Crne Gore i Hrvatske da se otvoreno pitanje granice na moru povjeri Međunarodnom sudu pravde u Haagu predstavlja korak ka trajnom rješenju graničnog spora u vezi s Prevlakom".

Crnogorski i hrvatski premijer, Milo Đukanović i Ivo Sanader, suglasili su se u srijedu u Zagrebu da se otvoreno pitanje granice na moru riješi pred Međunarodnim sudom u Haagu, čiju bi odluku unaprijed prihvatili parlamenti dvije zemlje.

"Dogovor koji je postignut oko Prevlake, za koju je važio privremeni sporazum koji se izuzetno dobro provodio, predstavlja korak ka trajnom rješenju graničnog spora, a pokazuje i hrabrost oba premijera i, kako njihovo međusobno, tako i povjerenje u Međunarodni sud pravde u Hagu", kazao je Turčinović crnogorskoj agenciji MINA.

On je objasnio da je taj sud osnovan prema odredbama Povelje Ujedinjenih naroda i da je pred njim dosad bilo više od 20 različitih sporova u kojima su pojedine države rješavale svoja pitanja u vezi s morskom granicom.

Turčinović je ocijenio da će rješenje graničnog spora na Prevlaci s privremenog u trajno doprinijeti dobrim odnosima dvije zemlje.

"Neće se više potezati pitanje granice, što predstavlja i zrelu fazu odnosa dvije zemlje koje imaju ambiciju biti izvanredno dobri susjedi i imati prijateljske odnose", zaključio je Turčinović.