Prema rješenju Sanitarne inspekcije, sir i vrhnje će se moći, prema pravilniku o higijeni hrane, prodavati u zatvorenim i rashlađenim vitrinama, na temperaturi između četiri i osam stupnjeva. U priopćenju što ga je potpisao tajnik Komore Damjan Bogdanović traži se da se odluka preispita na međuinstitucionalnom sastanku, jer budući da se sir i vrhnje tradicionalno prodaje u vanjskim uvjetima, smatraju da bi uvođenjem novih temperaturnih standarda, kako to zahtijeva Sanitarna inspekcija, proizvod izgubio karakteristiku tradicionalnog proizvoda.
>> Kumice na Dolcu ostaju bez klupica za prodaju sira i vrhnja!
U komori napominju da Odluka EU komisije br. 509/2006 tradicionalne proizvode izdvaja iz standarda o hrani ukoliko nije dokazana opasnost po zdravlje. 'Ukoliko u 130 godina tradicije nije zabilježen nijedan incident oko sigurnosti hrane, za postojanje prijetnje zarazi mora biti izrađena studija o opasnosti na znanstvenim osnovama da bi bilo prihvatljivo navedeno obrazloženje', ističe se u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.
Drže da se takvim postupkom čini se nepopravljiva šteta obiteljskim gospodarstvima i hrvatskom gospodarstvu uz malu uslugu krupnom kapitalu. (Hina)