STIŽE I OZNAKA KVALITETE

Potražnja za ovim istarskim poljoprivrednim proizvodom tolika je da se rasproda još dok je u - zemlji: "Da je i tri puta više, sve bi otišlo"

Istra nema problema s prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda. Ona je svoj autohtoni češnjak rasprodala još dok je bio u zemlji. Istražili smo koji je to poljoprivredni recept koji bi se mogao primijeniti i u ostatku Hrvatske.

Istarski češnjak prodan je još dok je bio u zemlji. Već u ožujku znalo se na kojim će adresama završiti. I to po cijeni od 60 kuna po kilogramu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

"Moram reći da je, nažalost, sav prodan. Da imamo još toliko, mogli bismo ga prodati. Od ove godine je mala promjena, radimo samo pletenice, i opet sve je prodano", kaže Dario Antonac, proizvođač češnjaka.

Slična je situacija i kod ostalih proizvođača. Kako kažu, ovih se dana traži češnjak više.

"Jednom kad vide da kreće ponuda, onda stvarno krene navala", kaže Nickol Udovičić, proizvođač češnjaka.

I u kratkom roku, ističe, proda sve. Ovo su posljednji, odavno rezervirani kilogrami.

"Ove godine imali smo oko 1000 kvadrata zasađenoga, a da je tri puta više, ma i više, sve bi to otišlo. Jednostavno, potražnja je puno veća od ponude u ovom trenutku", govori Udovičić.

Ponuda je svakakva, napominju, pa valja paziti što se kupuje.

"Nije samo okus nego i sam miris. Čim se otvori glavica češnjaka i proba stisnut režanj, on će vam se odmah zalijepiti za prste, to njegovo ulje. Miris je fantastičan, a okus ni blag ni jak", rekao je Antonac.

Kako bi kupcima olakšali izabrati pravi u moru uvoznih, na njega će uskoro stići oznaka istarske kvalitete.

"Cilj nam je bio da se ti istarski proizvodi izdignu iz konkurentskog okruženja s obzirom na to da mi ne možemo govoriti o kvantiteti, ali možemo govoriti o kvalitetnim istarskim proizvodima", kazala je Tamara Kiršić iz Istarske razvojne agencije.

Trenutačno je tek osam proizvođača koji su zadovoljili uvjete i čiji je češnjak prošao sve analize.

"Proizvođači koji slijede određenu tehnologiju proizvodnje, koji proizvode točno propisane sorte pravilnikom i koji postignu određenu kvalitetu dobiti će oznaku istarske kvalitete", kaže Smiljana Goreta Ban iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Ovo je tek početak njegove zaštite, jer Istarskoj je županiji uz povećanje proizvedene količine cilj i dobivanje zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme