predstavljen novi vodič

Tko nadzire sigurnost hrane za dostavu? Ugostitelji upozoravaju na problematičnu praksu

Sigurnost hrane Foto: DNEVNIK.hr
Kako se hrana proizvodi, priprema i kako je čuvati, a da se poštuju svi propisi o njezinoj sigurnosti i ispravnosti? Za ugostitelje je predstavljen novi higijenski vodič. Ipak, ostaje pitanje tko nadzire hranu u procesu dostave - od restorana gdje je pripremljena do onog koji će je pojesti.

Kod pripreme hrane pravila su stroga, ali jasna. Kuhari moraju imati uniforme, a sredstva za čišćenje ne smiju ni blizu hrane. Sigurnost hrane i higijena na prvom su mjestu.

Kako bi im dali jasne smjernice, Hrvatska obrtnička komora i nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije predstavili su novi vodič dobre higijenske prakse, te HACCP vodič za ugostitelje.

Najvažnija je, ističu, edukacija onih koji s hranom rade.

Iz WOLT-a ističu, svi u lancu brinu o kvaliteti. U skladu s njihovim standardima, kažu, paket se nakon preuzimanja ne otvara

Ono što ugostitelji vide kao problem su virtualni restorani, odnosno, takozvane ghost kuhinje. Na aplikacijama su dostupni pod raznim imenima a zapravo sva se hrana dostavlja iz iste kuhinje.

U ugostiteljstvu će, ističu, sve više trebati stranih radnika. Od države traže da im omogući učenje hrvatskog jezika. Kako bi sve upute i preporuke koje postoje razumjeli i mogli ih slijediti.

Više detalja pogledajte u videoprilogu reporterke Dnevnika Nove TV Karle Trstenjak

Povezane teme