Znate li...

Tko kontrolira našu hranu?

Slika nije dostupna
Zbog 2.000 tona dioksinom zatrovane irske svinjetine ispražnjene su police europskih mesnica. Sporno meso nije uvezeno u Hrvatsku, no čak i u slučaju da jest, spasio bi nas sustav uzbunjivanja.

Dužnosnici zdravstvenih službi u Europi upozorili su svoje potrošače da ne jedu irsku svinjetinu nakon što je u irskim proizvodima od svinjetine i hrani za svinje nađen dioksin u 80 do 200 puta većim razinama od odpuštenih. Vidljivo je tako da nas od kancerogenog irskog mesa, talijanske mozzarelle, ili bilo kojeg problematičnog prehrambenog proizvoda štiti europski sustav uzbunjivanja. Funkcionira tako da se zemlja koja je uvezla sporni proizvod odmah alarmira.

'Međutim mi nismo imali te proizvode koji su bili problematični u EU na našem tržištu, recimo, jagode iz Španjolske koje su bile problematične u Austriji i nekim drugim zemljama, ali mi smo u svakom slučaju provjerili', rekao je Srećko Selanec iz Ministarstva poljoprivrede.

Ispravnosti hrane u Hrvatskoj provjerava sedam laboratorija, a među njima i zavod Veterinarskog fakulteta koji se testiranjem hrane bavi 80 godina.

Naime, za laboratorije poput ovog od ljetos je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede. Upravo će ono financijski pomoći za dobivanje europske akreditacije, dozvole za koju moraju dokazati djelatnost koju obavljaju desetljećima.

Hranu iz trgovina laboratorijima dobavlja sanitarna inspekcija. Koliko je ažurna pokazuje činjenica da zavod za javno zdravstvo na mjesec provjeri tek pet uzoraka.

Zbog malo testiranih uzoraka problematični proizvodi teško se i rijetko nalaze. Ni ne čudi zato da je povlačenje spornog manchmaloua s hrvatskih polica, ljetos potaknula, ne naša nego slovenska inspekcija.