akcija USKOK-a i policije

Uhićen bivši šef Hrvatskih cesta: Njegov potez od prije mjesec dana sve je šokirao

Josip Škorić Foto: Goran Sebelic/Cropix
U akciji policije i USKOK-a uhićeni su Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, i njegov bratić Zoran Škorić, predsjednik uprave Osijek Koteksa. Uhićena je još jedna osoba.

Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta i jedan od najbližih suradnika ministra Olega Butkovića, uhićen je u današnjoj akciji USKOK-a i policije. On je iznenada dao ostavku u kolovozu iz, kako je naveo, osobnih razloga, što je već tada očito bilo znakovito. No, u tvrtki je nastavio raditi kao savjetnik. 

Taj potez Škorića, koji je na čelu HC-a bio od 2016. godine, bio je iznenadan i neočekivan. Škorić je rekao nakon toga da odluka o ostavci nije bila laka, ali ni ishitrena.

"Više sam puta proteklih godinu dana razgovarao na tu temu, a još sam u svibnju i službeno obavijestio ministra da namjeravam ići. Ponosan sam na sve projekte koje smo proveli u ime vlade RH, koji su unaprijedili život građanima. Neki od njih ostat će upisani u povijest. Tvrtka je posložena i stabilna. Pred Hrvatskim cestama su novi veliki projekti i vjerujem da je sad najbolje vrijeme za nove snage", poručio je.

Karijeru je počeo u osječkoj tvrtki Gradnja, 2002. se zaposlio u osječkom Unikomu, gdje je vodio sektor za građevinarstvo, a bio je i na funkciji pročelnika Ureda za obnovu i razvoj Osječko-baranjske županije, kasnije Agencije za razvoj, te član Poglavarstva županije.

Tijekom 2005. u Hrvatskim cestama zaposlio se na poziciji šefa ispostave Osijek, a tri godine kasnije postao je član Uprave te državne tvrtke. Prvi poprilično kratak mandat predsjednika Uprave obnašao je od 2011. do 2012., a na tu poziciju se vratio 2017. godine.

Jutarnji list doznaje da je razlog uhićenja namještanje poslova za popratne sadržaje na osječkoj obilaznici. USKOK sumnjiči Škorića zbog namještanja poslova, za što je zauzvrat bio nagrađen.

Pročitajte i ovo Objavio HALMED Povlači se lijek za visoki krvni tlak, bolesnici se trebaju javiti liječniku

Pročitajte i ovo Klimatske promjene U Hrvatskoj se događa masovni pomor koji je već zahvatio veliki dio Europe: "Javlja se sve više ljudi, a prvo što treba napraviti je..."