Kanađanka je često osjećala slabost, vrtjelo joj se u glavi, dah joj je zaudarao na alkohol i imala je sve simptome pijanog stanja. Jednog dana čak se onesvijestila dok je pripremala ručak djeci te je udarila glavom o kuhinjski pult.
Nitko nije znao što joj je. Iako nije popila ni kap alkohola, nitko joj to nije vjerovao, već su svi mislili da je pijana i da voli zaviriti u čašicu.
"Stalno je išla k obiteljskom liječniku, u dvije godine bila je na hitnoj sedam puta", rekla je Rahel Zewude, specijalistica za zarazne bolesti sa Sveučilišta Toronto, prenosi CNN.
Na kraju su ustanovili da žena ima tzv. sindrom autopivovare.
Kako nastaje sindrom autopivovare?
Kada pacijent s ABS-om (engl. auto-brewery syndrome) jede hranu koja sadrži ugljikohidrate, njegove crijevne bakterije i gljivice pretvaraju šećere u ugljikov dioksid i alkohol. Takvim procesom fermentacije dobijaju se pivo, vino, rakije i druge vrste alkoholnih pića.
U dva rijetka slučaja došlo je do fermentacije u mjehuru jednog pacijenta, kod drugoga u ustima, piše u članku koji je objavila Nacionalna medicinska knjižnica.
Tijekom normalnog probavljanja hrane događa se mala količina fermentacije, ali uz ABS, crijevni mikrobi postaju štetni patogeni. To može učiniti da neki pacijenti pokazuju znakove intoksikacije iako nisu pili alkohol.
Pacijenti mogu kontrolirati stanje ograničavanjem konzumacije ugljikohidrata i uzimanjem probiotika.
Prvi poznati slučaj ABS-a zabilježen je 1946. godine u Africi, kada je petogodišnjem dječaku iz nepoznatih razloga perforirao želudac, odnosno hrana i probavni sokovi prodrli su u trbušnu šupljinu. Dječak je preminuo, a obdukcijom je utvrđeno da mu je trbuh ispunjen "pjenušavom" tekućinom s mirisom alkohola.
U medicinskom izvješću iz srpnja 2013. dokumentiran je slučaj 61-godišnjeg muškarca koji je godinama imao česte neobjašnjive napade pijanstva prije nego što mu je dijagnosticirana visoka razina Saccharomyces cerevisiae, odnosno kvasca koji se koristi za proizvodnju piva.
"Ovaj sindrom nije tako rijedak kao što mislimo, samo se rijetko dijagnosticira", smatra Barbara Cordell, predsjednica udruge Auto-Brewery Syndrome Information and Research.
Postoje čimbenici rizika za sindrom autopivovare. Dijabetes i bolesti jetre mogu igrati ulogu kao i gastrointestinalne bolesti kao što su upalna bolest crijeva i sindrom kratkog crijeva, u kojem je tanko crijevo oštećeno ili skraćeno. Može čak postojati genetska predispozicija povezana s tim koliko dobro osoba metabolizira alkohol.