ŠTO TO ZNAČI ZA UNESREĆENE?

Dobit će veće ovlasti kako bi zamijenili liječnike u vozilu hitne pomoći: "Sve u korist pacijenata"

Uskoro bi u vozilima hitne pomoći umjesto liječnika na intervencije mogli dolaziti - osposobljeni tehničari. Trebao bi, naime, krenuti program njihovog specijalističkog usavršavanja za samostalan rad u hitnoj službi.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o tome je u Bjelovaru razgovarala s predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Mariom Gazićem.

Liječnika u vozilu hitne pomoći neće moći zamijeniti bilo tko, već osoba koja ima završeno minimalno 3 godine sestrinstva, javila je Valentina Baus i gosta pitala što će sad sestre moći raditi umjesto liječnika osim davanja nekih terapija.

Gazić kaže kako se ide na usavršavanje prvosutpnika sestrinstva, odnosno Tima 2 koji će od sad "moći samostalno primjenjivati oživljavanje i davati neke lijekove. Na primjer, ako dijete dobije anafilaksiju nakon uboda stršljena oni će moći dati lijekove da spase život".

Zbog svega će trebati mijenjati i zakon što Ministarstvo zdravstva već planira.

"Prvostupnici sestrinstva sa usavršavanjem bi dobili veće ovlasti i kompetencije. Da budu i zakonski sigurni zakon će se mijenjati u prvoj polovici iduće godine. Ide na korist svim pacijentima, svima kojima treba hitna pomoć", kaže predstavnik medicinskih sestara i dodaje kako će ove promjene "apsolutno povećati kvalitetu zdravstvenog sustava. Sama hitna, kad izađe na teren, zadatak joj je spasiti život - ovo diže to na jednu višu razinu".

Pročitajte i ovo PO UZORU NA ZAPAD Promjene u timovima hitne pomoći: Hrvatska uskoro dobiva prve paramedikuse

S obzirom da sada raste odgovornost, hoće li im u skladu s tim rasti i plaće, pitala je reporterka Dnevnik Nove TV, a Gazić kažeŽ: "Apsolutno da, nadamo se koeficijentu 1,7".

Cijeli razgovor pogledajte u videu koji je u prilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme