1200 svinja u opasnosti

Svinjska kuga prijeti Imotskom: "Ne trebamo samo pomoći susjedima, nego i zaštititi sebe"

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Afrička svinjska kuga pojavila se u blizini graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom.

Imotsko područje proglašeno je posebnom zonom zbog moguće opasnosti od afričke svinjske kuge, koja se pojavila u Hercegovini.

S obzirom na to da se bolest pojavila na svega 800 metara od najbližeg graničnog prijelaza, iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju vlasnike svinja da se drže propisanih mjera i svaku promjenu u ponašanju životinja prijave veterinarima.

Pročitajte i ovo istraga USKOK-a Carinik od vozača tražio i dobio 50 eura mita, no onda se dogodio neočekivan obrat

"Ono što je važno za napomenuti je da je u ovom području nema veliki broj svinja, dakle unutar 10 kilometara nema veliki broj, nekih 1200, ali je relativno veliki broj posjednika svinja, njih 236 od čega jedan ima 400 svinja, dvojica po 100, ostalo su vrlo mala gospodarstva s po kojom svinjom", rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Gradonačelnik Imotskog, Ivan Budalić je izjavio: "Obzirom da se radi o susjednoj državi, ja bih to metaforički rekao. Ako susjedu gori kuća, onda ćemo sigurno poduzeti preventivne radnje kako bismo, ne samo pomogli susjedu, nego zaštitili sami sebe".

Pročitajte i ovo Nakon višesatne potrage Nestali dvogodišnjak pronađen na neobičnom mjestu: "Neizvjesnost je bila zastrašujuća"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.