(Ne)poželjan gost

Švicarski standardi: Mali Knindža pjeva bez problema

Slika nije dostupna
Marko Perković Thompson trn je u oku Zapadne Europe, a njegova zabrana ulaska u Švicarsku u trajanju od tri godine, svojevrsna je točka na 'i'. S druge strane, srbijanski pjevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, nesmetano po Švicarskoj pjeva o četnicima, a njegovi koncerti odišu tome prikladnim simbolima.

Dok se Thompsonovi stihovi u pjesmama interpretiraju kao riječi koje slave hrvatske fašiste, tekstovi Malog Knindže, u kojima se veličaju četnički vojvode Momčilo Đujić i Vojislav Šešelj, u Švicarskoj se shvaćaju primjerenima, piše Slobodna Dalmacija. Baja je svoj repertoar 'istresao' pred publiku u Švicarskim gradićima Dietikonu i Rorschachu, već u nekoliko navrata, a njegovi nastupi dostupni su i putem interneta. Dvostruki standardi, očito su u pitanju kod švicarskih vlasti, jer nacionalistički folklor, popraćen povicima i kokardama, uobičajen je dekor Knindžinih koncerata, dok je Thompsonu zabranjen čak i ulazak u tu zemlju, na duži period.

>> Thompson na tri godine 'izgnan' iz Europske unije!

Pjesme 'Dinaro, srpska goro', 'Dođi kući, vojvodo (Đujiću)', 'Ne volim te, Alija' te 'Stan’te paše i ustaše', samo su neke iz bogatog Pajčinovog repertoara od 12 albuma, nastalih tijekom srbijanske agresije na Hrvatsku i BiH. Ipak, za razliku od njega, Thompson je u Europi nepoželjan i njegovim se tekstovima, za razliku od Knindžinih, bavi čak i visoka politika te brojni analitičari. I dok su Švicarci temeljito 'češljali' po Perkovićevim stihovima, Knindža im se već dugo vremena 'potkrada', kao samo još jedan folk pjevač. Što bi tek bilo da pročešljaju njegove stihove?