'Čemu žuč?'

Šuker: Čemu tolike polemike, rebalans je u skladu s prijedlozima

Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar finacija Ivan Šuker, predstavljajući danas pred Hrvatskim saborom prijedlog rebalansa državnog proračuna, rekao je kako je koalicijska Vlada odlučila da se zbog standarda građana ne režu plaće, mirovine i socijalna davanja, te da je to u skladu s onim što su prethodnih dana predlagali i ekonomski analitičari i oporba.

Govoreći o povećanju deficita na 4,2 posto, podsjetio je i kako se većina europskih zemalja odlučila na slične poteze kao i hrvatska vlada, pa tako deficit u Velikoj Britaniji danas iznosi 12 posto, Irska, koja je bila pojam gospodarskog rasta, ima deficit 10,7 posto, a Njemačka 5 posto. Odgovarajući na replike zastupnika koji su kritizirali rashodovnu stranu proračuna koja se predloženim rebalansom povećava za 898,2 milijuna kuna i penje na ukupno 122,3 milijarde, Šuker je pozvao zastupnike neka kažu što bi to oni konkretno u rashodovnoj strani proračuna smanjili.

'Čemu toliko polemike i žuči ako smo se svi prethodno složili da mirovine i plaće ne treba dirati. Očito su neki to tražili s figama u džepu, ne očekujući da će rebalans ovako izgledati', ustvrdio je Šuker. Ne biste rezali plaće, mirovine, poticaje i ovaj je rebalans upravo ono što ste tražili, poručio je Šuker oporbi ali i ekonomskim analitičarima koji su u zadnje vrijeme radili razne projekcije najavljenog rebalansa. Poručio je i kako jedino na čemu se može nešto učiniti jest prihodovna strana proračuna, te pozvao na raspravu o mogućnostima jačanja gospodarstva, a ne na prosvjede.

Govoreći o šteti koju gospodarstvu donose brojni prosvjedi, oporbi je rekao da iz dnevnopolitičkih razloga ne bi trebala podržavati ovakve ili onakve prosvjede i na taj način zaustavljati investicije i gospodarski rast. Pozvavši zastupnike na konsenzus oko prihodovne strane proračuna, ustvrdio je kako je povećani deficit generiralo smanjenje gospodarskih aktivnosti, ali i sudjelovanje oporbe u prosvjednim aktivnostima. Ustvrdio je i da je dosadašnji model rasta na bazi sredstava iz državnog proračuna, nažalost potrošeni ekonomski model jer su tvrtke u većinskom državnom vlasništvu već prezadužene i teško mogu investirati.

Ako želimo nešto napraviti, moramo govoriti o prihodovnoj strani proračuna, možda o porezima, a ne iskrivljavati činjenice i govoriti da je Hrvatska u ovakvoj ili onakvoj situaciji, to nikamo ne vodi, poručio je Šuker zastupnicima. (Hina)

Povezane teme