Vraćena EPPO-u na doradu

Sud nije potvrdio optužnicu protiv Tomislava Tolušića

Tomislav Tolušić Foto: Nikola Vilic/Cropix
Ured europskog javnog tužitelja dobio je popravni rok u slučaju optužnice protiv Tomislava Tolušića, HDZ-ova nekadašnjeg ministra u Vladi Andreja Plenkovića, za subvencijsku prijevaru tešku gotovo 400.000 eura.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo je europskom tužiteljstvu optužnicu protiv Tomislava Tolušića i zatražili da je se dopuni i razjasni, potvrdili su odvjetnici i delegirani europski tužitelj. No, što je to optužnom vijeću bilo sporno, zasad nije poznato, a EPPO ima tri mjeseca da popravi optužnicu.

Tolušićevi odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić kazali su da su optužnicu uspjeli vratiti tužiteljstvu jer su prikazali realno ono što je Tolušić u to vrijeme radio, a ne kroz tumačenja kojima je tužiteljstvo to htjelo prikazati u drugačijem svjetlu. Delegirani europski tužitelj Tomislav Kamber iznenađen je ovakvom odlukom suda, ali će postupiti po njegovoj odluci, piše N1.

Sjednica optužnog vijeća trajala je puna tri sata, a Tolušić se na njoj nije pojavio. Uz njega je optužen i Željko Ferenc, viši savjetnik u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede. Tereti ih se  zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti nakon što je provedena istraga o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranom sredstvima Europske unije.

Tolušić, bivši ministar u Vladi Andreja Plenkovića, funkciju je morao napustiti nakon što su otkriveni nesrazmjeri nekretnina u njegovom vlasništvu, a potom se povukao iz politike i posvetio vinarstvu. 

Osim ove optužnice Tolušić se našao i na meti USKOK-a koji ga je u aferi "Po babi i po stričevima" optužio s još trojicom bivših ministara - Darkom Horvatom, Josipom Aladrovićem i Borisom Miloševićem. O osnovanosti te optužnice odluka također još nije donesena.

Pročitajte i ovo Opsada bolnice Ministar Beroš oglasio se o incidentu na Rebru: "Inzistirao sam na procjeni sigurnosnih rizika"

Pročitajte i ovo traje akcija spašavanja Najmanje 12 poginulih: Prevrnuo se brod u jednom od najprometnijih kanala na svijetu

Pročitajte i ovo OVI Indeks Objavljena lista: Ovo je pet najtraženijih zanimanja