"Trebamo se pripremiti"

Stručnjak o kaosu u splitskoj zračnoj luci nakon hakerskog napada: "Ne možete pristati na ucjene jer onda se događa jedna stvar..."

Stručnjak za kibernetičku sigurnost, Toni Prodan je reagirao na hakerski napad na zračnu luku Sveti Jeronim.

Još jedan hakerski udar s posljedicama - pogođena je splitska zračna luka. Srušen je informatički sustav rano sinoć, letovi su otkazivani, preusmjeravani, ispaštali su putnici koji su i jutro dočekali na aerodromu. Iza napada stoji ozloglašena ruska kriminalna skupina Akira koja traži otkupninu.

IT stručnjaci u zračnoj luci Sveti Jeronim još uvijek rade na otklanjanju problema koji se pojavio u ponedjeljak oko 19:30. 

S Tončijem Prodanom, stručnjakom za sigurnost razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV, Bruna Papić, a on je prokomentirao moguće posljedice hakerskog napada.

Prodan smatra da je rekacija na krizu bila uspješna, u situacijama napada je važno imati brzu reakciju i oporavak te da je zračna luka brzo ostvarila taj oporavak.

Iako je bilo manjih kašnjenja, situacija se sada normalizirala.

"To su neke procedure koje moraju biti uigrane i dobro utrenirane. Kada se rade procjene rizika ovakve se situacije moraju anticipirati i treba biti spreman na njih u smislu brzog oporavka", poručio je. 

Pročitajte i ovo Nepogode VIDEO Stanovnici u nevjerici nakon snažnog nevremena: "Tako veliku tuču nikad nisam vidio, šteta je 100 posto, tu nema oporavka"

Prodan je prokomentirao i hakersku grupu Akiru te objasnio da je to relativno nova hakerska grupa koja nekakvih godinu dana operira. I dalje se ne zna s kime su povezani, ali zna da su za sada na isti način, šaljući zlonamjerne programe i zaključavajući podatke, ubrali oko 40 milijuna eura. Napadaju različite institucije, velike tvornice, sveučilišta i brojne zanimljive sustave, kritičnije infrastrukture. 

Poznato je da traže milijunske iznose.

"Ne možete pristati na ucjene jer ste onda i ubuduće meta, obrana na to je rezervni sustav koji mora funkcionirati kako biste se oporavili što prije, to je jedini način. A prevenirati se može putem izrade dobre procjene rizika jer se radi o sustavima kritične infrastrukture", rekao je. 

Naglašava da postoji zakon u Hrvatskoj, Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, koji definira što sve institucije moraju upotrijebiti za obranu. "Mislim da će usklađenje naših važnih sektora kritičke infrastrukture biti obvezan do veljače iduće godine".

Smatra da razlog za napad može biti politički, ideološki i slični, ali da u ovom slučaju to nije tako.

"Oko sto milijuna ljudi godišnje je na neki način hakirano, međutim procjene govore da su ti brojevi i na dva, tri puta većoj razini". 

Pročitajte i ovo Za Dnevnik Nove TV Majka muškarca s kojim se sukobio ubojica iz Daruvara: "Bili su pijani i bacio mu je flašu u glavu"

Objasnio je i situaciju u Americi gdje je prije dvije godine prijavljeno 850.000 hakerskih napada na razini jedne godine. 

"Što se tiče ovog sektora javnog prijevoza, prije dvije godine bilo je oko 750 napada na avioprijevoznike i oko 150 napada na zračne luke. Dakle, to nije neki novi fenomen, na ove situacije treba biti spreman, napraviti što bolje procjene rizika i implementirati što bolje alate za kibernetičku sigurnost", poručio je Prodan.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.