Stranačka mladež protiv povrata Crkvene imovine

Slika nije dostupna
Predstavnici Kluba mladih IDS-a, Foruma mladih SDP-a, mladih HNS-a i Stranke potrošača (SPOT), danas su se na konferenciji za novinare usprotivili povratu imovine Katoličkoj Crkvi.

Podmladak tih stranaka također je središtu Rijeke organizirao jednosatno potpisivanje peticije pod nazivom "Protiv sadašnjeg odnosa Crkve i Države, povrata crkvene imovine i zakona na osnovi kojeg se financira bilo koja religijska institucija".

Na konferenciji koja je održana pod sloganom "Stop financiranju Crkve iz džepa građana", predstavnici mladeži tih političkih stranaka rekli su, uz ostalo, da Republika Hrvatska ne smije biti pod utjecajem bilo koje vjerske zajednice.

Predstavnici mladeži IDS-a, SDP-a, HNS-a i Stranke potrošača naveli su i da Katolička crkva na riječkom području traži povrat zgrade jednog i dijela drugog fakulteta, Učeničkog doma, Doma za psihički oboljele osobe i još nekoliko zgrada.

Tu su imovinu Katoličkoj crkvi svojedobno oduzele komunističke vlasti za vrijeme bivše države (SFRJ).

Mladež IDS-a, SDP-a, HNS-a i Stranke potrošaća smatraju da bi se Katolička crkva trebala odreći te imovine te da se povrat crkvene imovine ne bi smio obavljati, kako kažu, "na neodgovarajući način", posebno kada je riječ o imovini koja ima društvenu funkciju.