OLAKŠANJE POTROŠAČIMA

NOVA PRAVILA Što se sve mijenja za korisnike mobilnih mreža i interneta

Od ove godine ukidaju se i naknade za roaming - poziv iz Dublina u Zagreb stajat će vas isto kao i primjerice poziv iz Županje u Zagreb. Nova pravila za roaming na snagu stupaju sredinom ove godine.

Od ove godine primjenjuju se nova pravila za sve koji koriste mobitele, telefone i internet. Ako primjerice na jedan dan ostanete bez mreže na svom mobitelu, za to više ne morate podnositi pisani prigovor svom teleoperateru. On vas je dužan, ako u roku jednoga dana ne riješi taj kvar, sam kontaktirati te vam primjerice platiti račun za taj mjesec.

"Ako vas nekakav IPTV dođe 100 kuna, a vi pola mjeseca niste mogli pratitI programe, onda je naravno mjesečna naknada umanjena za 50 posto", kaže Ivo Majerski iz HAKOM-a.

Bolje će biti i svima koji koriste internet: minimalna brzina interneta koja mora biti isporučena penje se s dosadašnjih 50 posto na 70 posto od maksimalno ugovorene brzine.

Nadalje, u povijest odlaze i pozivi oglašivača koji vam putem telefona žele nešto prodati. Ako želite da takvi pozivi prestanu, vaš broj možete unijeti u takozvani registar "Ne zovi". "Pozivanje broja koji je upisan u registar predstavljat će kršenje zakona o zaštiti potrošača. Kazne su, čini mi se, od 10 do 100 tisuća kuna", kaže Majerski.

Od ove godine ukidaju se i naknade za roaming. Dakle, poziv iz Dublina u Zagreb stajat će vas isto kao i primjerice poziv iz Županje u Zagreb. Nova pravila za roaming na snagu stupaju sredinom ove godine.