Dolaze na liječenje

Stanovi za oboljelu djecu u lošem stanju

Svake godine u Hrvatskoj više od 150 djece oboli od malignih bolesti. Mnogi od njih sa svojim obiteljima dolaze u Zagreb iz raznih krajeva Hrvatske kako bi se liječili, što si mnogi ne mogu priuštiti.

Tu uskače udruga ''Ljubav na djelu''. Tri svoja stana u središtu Zagreba na korištenje daju obiteljima oboljelih. No, u zidove stare zgrade, u kojoj bi trebala boraviti i djeca čiji imunitet jako slab, uvukla se vlaga, pločice su popucale, a ni prozori se ne mogu dobro zatvoriti.

Marjana Rončević sa suprugom već godinu i pol živi u 30-ak kvadrata. Iz okolice Zadra su došli u Zagreb zbog liječenja kćeri. Lucija se bori se s tumorom nadbubrežne žlijezde. Ima samo devet godina.

U cijeloj situaciji pomogla im je udruga ''Ljubav na djelu''. Ustupila im je jedan od tri stana koje je udruga od grada Zagreba dobila na korištenje.

I nisu jedini. Sva tri stana udruge su puna. Dio namještaja je relativno nov pa ga ne treba mijenjati. No, zgrada je stara, uvukla se vlaga i treba mijenjati od pločica do sanitarnih čvorova.

''OK je da su samo roditelji, ali tu dolaze djeca koja su autoimuna, koja moraju biti u sterilnim uvjetima, potpuno higijenskim'', rekla je Rončević.

Pločice, jedan su od manjih problema koji treba riješiti, veći problem je stolarija koju treba zamijeniti u sva tri stana i koja je stara oko 50 godina, neki prozori se ne mogu ni otvoriti, a kroz njih nastaje i propuh.

''Mi imamo po tri tisuće kuna samo troškova plina'', kaže Lijana Vuletić, voditeljica udruge 'Ljubav na djelu'.

I sve plaća udruga i to od donacija. Pa 90.000 kuna potrebnih za obnovu ne mogu namaknuti. Bolesna djeca moraju biti u sterilnim uvjetima, glavni je to razlog zbog kojeg udruga moli za pomoć.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme