Za mnoge će četvrtak biti praznik roštiljanja. Zato su u srijedu ujutro diljem zemlje bile gužve u mesnicama. Ponuda je šarolika, kao i cijene, no apetiti potrošača su nezaustavljivi.
"Traži se za roštilj od ćevapa, pljeskavica, vratine, šiš-ćevapa, pečenica, debrecinki. A traži se i za grah, znači rebarca, vratine dimljene. Kao i svake godine, potražnja je uvijek otprilike jednaka", otkriva mesar Nikola Pohovski.
Baš je meso za roštilj osjetno poskupjelo u zadnjih godinu dana. Dnevnik Nove TV prolistao je kataloge poznatih trgovačkih lanaca od lani i sada.
Uslijedilo je neugodno iznenađenje.
Isto pakiranje carskog mesa u istoj trgovini u godinu dana skuplje je 23 %.
Kilogram pilećih prsa bez kože do 30 %, juneći ćevapi 34 %, vratina s kosti nevjerojatnih 39 i pol posto, a miješani ćevapi vrtoglavih 42 i pol posto.
I tako su ćevapi postali luksuz koje trgovine i mesari naplaćuju od 9 do 12 eura za kilogram.
Za kilogram ćevapa mogu se kupiti i sastojci za prvomajski grah za pet osoba. Grah je poskupio 20 centi po kilogramu, mrkva je 10 centi jeftinija, cijenu luka regulirala je Vlada, jedino mesni dio - kobasice, panceta, suho meso - ovisi o dubini džepa. Zato mnoge veseli što će se u četvrtak grah diljem zemlje dijeliti - besplatno.
Više pogledajte u videoprilogu.
This browser does not support the video element.