Velika opasnost

Lako je dostupan u gradovima uz obalu i postao je možda i teži problem od droge: "Leže po ulici, ne znaju za sebe"

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Specijalizirane trgovine za prodaju alkohola trend su, pogotovo u gradovima na obali, no počeli su predstavljati problem, kao i općenita laka dostupnost alkohola. Više je istražila ekipa Dnevnika Nove TV.

Liker shopovi imaju čitave zidove polica s bocama alkohola, nema čega nema - od vina do žestica, a u Splitu te specijalizirane trgovine s alkoholom strateški su raspoređene u centru grada i rade do kasno u noć.

"Na Marmontovoj u četiri sata ujutro kad dođm s puta, nađem ih kako sjede, šetaju i piju", rekao je predsjednik Udruge anonimnih liječenih alkoholičara, koji dobro poznaje stanje i dodaje: "Prizor je to koji ne možete poželjeti nikome. Mlade cure leže po ulici, vide im se intimni djelovi tijela, ne znaju za sebe, ni gdje su ni što su."

Na javni zahtjev gradonačelnika Splita Ministarstvu gospodarstva da se liker shopovima naloži zatvaranje dućana rano navečer Ministarstvo nije ni trznulo. Oni očito ne vide nikakav problem u trgovinama specijaliziranim za prodaju alkohola. U odgovoru samo citiraju Zakon o trgovini i navode da je prodaja zabranjena za mlađe od 18 godina. Ne planiraju ni ograničavanje vremena, već kažu da je to prepušteno odluci trgovaca.

"Radno vrijeme prodajnih objekata, uključujući specijalizirane prodavaonice, samostalno raspoređuje i određuje trgovac", navode iz Ministarstva gospodarstva.

Gradonačelnik je tražio i izbacivanje noćnih klubova iz centra, upravo zbog tih prizora. "Nisam protiv noćnih klubova, ali sve ima svoju granicu, a ovo je van svih granica", smatra predsjednik udruge anonimnih liječenih alkoholičara.

Zastrašujuće je koliko je niska dob ovisnika o alkoholu, riječ je doslovno o djeci koju roditelji odvode na liječenje.

Svepristurnost alkohola vidljiva je noću na ulicama, na bolničkom prijemu i u udrugama liječenih alkoholičara. Kažu da je porast onih koji traže pomoć u odnosu na prošlu godinu veći od 30 posto.

"Porast je nekih 20 do 40 posto. Više nego proše godine, zbog lake dostupnosti i trenda", objašnjava predstavnik udruge anonimnih liječenih alkoholičara.

Mladi stranci su svjesni opasnosti. "Dobro je piti dok imaš hrabrosti kontrolirati se", smatra jedan turist. Nije samo Split problem. Mlade Španjolke pričaju kako su probleme vidjele diljem Europe."Ljudi povraćaju svugdje, leže na podu jer su popili previše. Možda rade i buku. Pariz, London, puno gradova u Francuskoj, u Njemačkoj isto. U Španjolskoj također", kažu.

Alkohol nije zabranjen i kao lako dostupan možda je i teži problem od droge, upozoravaju u udrugama liječenih alkoholičara.

  Pročitajte i ovo zatvorena cesta FOTO Prometna nesreća nedaleko od Garešnice: Motorist teško ozlijeđen

Pročitajte i ovo Pobjegao s mjesta događaja Pijani policajac uzrokovao sudar, ravnatelj bolnice obznanio: "On i još jedna osoba u životnoj su opasnosti"

  Pročitajte i ovo posebno opasno ljeti Ugriz ovog insekta može prenijeti mnoge bolesti, a stručnjaci upozoravaju da će postati još češći: "Nisam ga ni vidjela, a onda sam završila u bolnici"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.