Karamarko razgovarao s BiH kolegom

'Slučajevi Purda i Divjak su uzburkali regiju'

Slika nije dostupna
Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine Tomislav Karamarko i Sadik Ahmetović spremni su se založiti za ukidanje zakona po kojemu su uhićeni Tihomir Purda i general Jovan Divjak, te ispitana doktorica Vesna Bosanac.

Sporazum su potpisali, ali i razgovarali i o slučajevima Purda, Divjak te Bosanac.

'Slučajevi Purda i Divjak su na određeni način uzburkali samu regiju', rekao je Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Za njihova uhićenja, kao i za ispitivanje doktorice Bosanac krive zakon Republike Srbije o procesuiranju ratnih zločina na području bivše države.

'Ovaj zakon nije pravedan na način kako se on reflektira kroz ove slučajeve', komentirao je ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko.

A u rješavanje problema trebali bi se, kažu dvojica ministara, uključiti svi mjerodavni u regiji. Od ministara pravosuđa i premijera do predsjednika. Oni su prvi korak, već učinili. 'Dogovorili smo se da danas iniciramo zajedničko postupanje, zajedničko postavljanje u odnosu na taj zakon i u odnosu na Srbiju', rekao je Karamarko.

Za one koji pak pokušavaju iskoristiti prosvjede misleći kako tijekom njihova održavanja mogu nekažnjeno činiti kaznena djela ministar ima jasnu poruku. 'Ništa se specijalno ne događa. Policija ima snagu i kapacitet', tvrdi Karamarko dodavši kako nije nikakav problem istodobno osiguravati prosvjede i boriti se protiv kriminala.