sinonim sporosti hrvatskog pravosuđa

17 godina pokušavaju dokazati da je zbog liječničke pogreške pri porođaju njihov Dominic postao stopostotni invalid

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Punih 17 godina roditelji Dominika Pitre pokušavaju dokazati da je zbog liječničke pogreške pri porođaju njihov sin postao stopostotni invalid. No, pravdu nisu dočekali. Slučaj koji je postao sinonim sporosti hrvatskog pravosuđa, nakon 17 godina, ide u zastaru.

Gotovo 17 godina, cijeli svoj život, Dominic Pitra prikovan je za krevet, ne može govoriti, samostalno jesti, ima epilepisiju i tako više od 50 dijagnoza.

"Dominic je rođen crn, praktički mrtav, oživljavali su ga odmah, pedijatrica se pojavila tek nakon nekog vremena. Preuzela ga je, a ja umjesto da čujem plač djeteta...Tu zapravo počinje horor-priča.

On je predugo na porodu bio bez kisika, imao krvarenje što je uzrokovalo teška oštećenja mozga. On je dijete koje je rođeno u terminu, njemu je u tom trenutku mozak bio totalno razvijen", ispričala je Dominicova majka Jasmina Pitra.

Već gotovo 17 godina traje i sudska borba njegovih roditelja koji žele dokazati da je za sve kriva liječnička pogreška pri porođaju. Za devet dana, točno na njegov 17. rođendan slučaj ide u zastaru.

"Na samom početku vještaci su vještačili da je bio preko sat vremena bez kisika, da su montirani CTG-ovi, da je postojalo niz nepravilnosti, inspekcijski nadzor ministarstva potvrdio da je bilo niz nepravilnosti, bez obzira na sve to, mi smo korak do zastare", kaže Jasmina Pitra.

"Tužno, razočarano, razočarani u sistem, u pravosuđe, u ljude...", rekao je Vanja Pitra, Dominicov otac.

Prvo je srušena nepravomoćna presuda, suđenje se ponavljalo i vještakinja donosi mišljenje - da Dominic ima genetsku bolest. Traže se dodatne analize i nova vještačenja pa tako i na zadnjem saslušanju prije samo tri tjedna, govori nam odvjetnik Miljević koji brani prvookrivljenog liječnika.

"Sud je strašno intenzivno proveo zadnjih evo sedam, osam mjeseci do godinu dana, tako da ni sudu tu ne možete prigovoriti, a vidimo da se i dalje ide sa dokaznim prijedlozima. Od 2020. do kraja 2023. smo mi plivali i tražili stalno novu i novu dokumentaciju, što je nama sa stajališta obrane bilo izvanredno", rekao je Veljko Miljević, odvjetnik prvookrivljenog liječnika.

I dodaje, u ovom slučaju teško se može prokazati krivac. Ali Dominicovi roditelji nastavljaju bitku. Iako dolazi zastara kaznenog postupka, imaju i građansku parnicu, planiraju na ustavni sud, ali i do Europe.

"On, kćer moja, cijela obitelj, žena. Imate nešto za što se mora čovjek boriti i što je vrijedno borbe, mi smo njegovi glasnogovornici i tako ćemo ostati dokle god smo ja i mama tu", rekao je Dominicov otac.

Odbijaju biti samo još jedan slučaj u nizu koji predstavlja probleme hrvatskog pravosuđa - iza tog slučaja stoji obitelj, netko tko ne želi odustati. Pa čak i nakon 17 godina.

Pročitajte i ovo Podaci za srpanj Zašto smo imali 155.000 turista manje? Ministar Glavina tvrdi: "Brojke su skoro pa idealne"

Pročitajte i ovo masovna tučnjava VIDEO Potpuna makljaža u parlamentu: Letjele šake, sa stepenica brisali krv...

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.