objavljeno tko je krivac

Stigle reakcije na dokument o istrazi tragedije pomoraca Jadrolinije: "Ne mogu garantirati..."

Nakon što su dijelu medija dostavljeni dokumenti vezani za istragu u slučaju nezapamćene tragedije pomoraca Jadrolinije, stigao je odgovor i iz sindikata.

Dijelu medija u utorak su dostavljeni dokumenti iz istrage koju provodi Uprava za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u slučaju nezapamćene tragedije pomoraca Jadrolinije u kolovozu u Malome Lošinju.

Iz nacrta izvješća koji su iscurili krivac za tragediju je predsjednik Uprave tvrtke - David Sopta.

U nacrtu nalaza Uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora u kojem stoji da je odgovoran predsjednik Uprave jer nije uspostavio sustav upravljanja sigurnošću i tako napravio prekršaj iz Pomorskog Zakona.

Iako su upirali prstom u Upravu kao odgovorne za tragediju - sindikati danas oprezni.

"Moram dovesti u pitanje je li on autentičan. Ne mogu garantirano kazati da je tekst autentičan, ali sam tekst kao takav je apsolutno profesionalno napravljen. Upravo s onim čimbenicima o kojima smo otpočetka govorili, a to je da u Jadroliniji ne postoji sustav upravljanja sigurnošću", rekao je predsjednik SPH-a Neven Melvan.

Tijekom dana stigao je odgovor i iz nadležnog Ministarstva.

Jadrolinija se oglasila priopćenjem u kojem između ostaloga stoji sljedeće: U ovom trenutku Jadrolinija nije u posjedu nikakvog službenog rješenja, dokumenta o istrazi ili nacrta Izvještaja. U rujnu 2024. godine provedene su dvije dodatne vanjske prosudbe Sustava upravljanja sigurnošću i nisu utvrđeni značajni nedostaci.

Istragu o tragediji u malome Lošinju provode Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Ministarstvo mora i Državno odvjetništvo republike Hrvatske.

Treba pričekati završetak istrage sva tri nadležna tijela i tek tada će se znati točni uzroci i krivci za pomorsku tragediju u kolovozu u Malome Lošinju.

Više informacija saznajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Balena. 

Pročitajte i ovo Oglasio se inspektorat FOTO Nestvarni prizori! Pogledajte što se dogodilo s Neretvom nakon razornih poplava

Pročitajte i ovo Oglasilo se ministarstvo Procurio dokument - Samo jedan odgovoran za tragediju, otkriveni detalji drame: "Nemojmo se zaje*avati..."