Najezda stjenica

Sićušni nametnici kojih se teško riješiti uznemiruju građane: "Ostaju plikovi, vrlo je neugodno..."

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Invazija stjenica u Hrvatskoj. Sve češće napadaju ljude, a ovog ljeta ih je, kažu građani, više nego ikada prije.

Iako nije poznato da prenose bolesti, stjenice mogu izazvati alergijske ili teške kožne reakcije. Proširile su se diljem zemlje, no najgore je, čini se, u glavnom gradu.

Ovi sićušni insekti sve više uznemiruju građane.

"Dok smo kod kuće, veš ako sušimo vani, stjenice su posvuda, ostaju plikovi nakon što nas ugrizu i vrlo je neugodno. I ružno za vidjeti, ali je neugodno, neugodan osjećaj. Ja svaki dan hodam, prolazim kroz grad i moram priznati da je grad pun tih malih sitnih nametnika", rekla je Mirela iz Zagreba.

Roj stjenica na svojoj koži je osjetio i Kristijan. "Konkretnije - sitni ugrizi, osip. Ima ih more, ne primijetite ih ako iziđete van na kavu i opustite se. Osjetite samo sitan ugriz. Nije strašna bol", poručio je.

Iako sitne, vide se golim okom, a u Zagreb su stigle čak iz Sjeverne Amerike.

"Sada je najveća njezina brojnost, a budući da je najveća brojnost kukaca, one se, naravno, intenzivno hrane i onda su zbog toga najvidljivije njihove štete sada", objašnjava dr. sc. Dinka Matošević iz Hrvatskog šumarskog instituta.

S istoka su se proširile prema zapadu, a prije dvije godine uočene su i u Istri. Iako ne prenose bolesti, kod nekih ljudi mogu izazvati alergijsku ili tešku kožnu reakciju. "Hoće na kožu, malo grickati i ostavljati fleke ako si osjetljiv i ne bi se smjelo s ranom u vodu", rekla je Marija iz Zagreba.

Matošević nadodaje da mogu probati ubosti, a netko tko je osjetljiviji mogao bi imati alergijsku reakciju. Važno ih je i teško istrijebiti, pa Zagrepčani traže rješenje.

"Ja mislim da postoje određene stručne službe koje mogu savjetovati kako to napraviti i što učiniti s njima. Pretpostavljam neki oblik deratizacije", poručuje Ivan iz Zagreba.

U Južnoj Koreji dosjetili su se kako stati na kraj tim malim nametnicima. Kako bi spriječili ulazak stjenica u zemlju, u zračnoj luci angažirali su pse tragače.

"Naš pas koji njuši stjenice Ceco ima područje mozga za otkrivanje mirisa feromona specifičnog za stjenice, koje je oko 40 puta jače od ljudskog. Tako je točnost u lociranju stjenica na temelju mirisa više od 95 posto", objašnjava Kim Minsu iz tvrtke za kontrolu štetočina.

Možda takvo nešto primijene i u Zagrebu.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Pročitajte i ovo Potres kod Koprivnice Građani još uvijek uznemireni nakon jutarnjeg šoka: "Još sad ide strah iz mene i suze"

 

Pročitajte i ovo Odlična vijest Pronađen donor za 16-godišnjeg Damira oboljelog od leukemije: Poznato odakle je darivatelj