Postigla nagodbu

Šefica TZ-a priznala da je europskim novcem platila rođendansko slavlje Gabrijele Žalac

Gabrijela Žalac i Ivana Alilović Foto: Cropix
Službenica je osuđena zbog plaćanja rođendana ministrice Žalac europskim novcem.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović priznala je da je omogućila da se europskim novcem plati rođendanska proslava ministrice Gabrijele Žalac te se nagodila s tužiteljima i dobila uvjetnu kaznu.

Bivša ministrica je 40. rođendan proslavila u veljači 2019., a Alilović, koja je tada bila voditeljica odjela u Upravi za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova, organizirala je da se to plati iz sredstava projekta "Tehnička pomoć za MRRFEU" financiranog s 85 posto bespovratnih sredstava EU-a.

Protiv Žalac je u ovom slučaju Europsko tužiteljstvo otvorilo istragu u prosincu prošle godine, no još nije potvrđeno da je protiv nje podignuta optužnica.

Prema priznanju Alilović, trošak za rođendansko slavlje bio je uključen u troškove Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova te prikazan kao trošak službene aktivnosti prihvatljive za financiranje iz sredstava EU-a.

EPPO tvrdi da je Alilović vlasnika restorana u kojem je održana proslava rođendana Gabrijele Žalac savjetovala da izda uvećanu ponudu za dostave hrane i pića za službene svrhe kako bi se u tom trošku podmirila i privatna proslava ministričinog rođendana.

Restoran je navodno poslao ponudu od 3152 eura, a u tom je iznosu bilo i 1353 eura za proslavu rođendana bivše ministrice. Račun je u konačnici plaćen iz projekata Tehnička pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, koji je s 85 posto financiran iz fondova EU-a, a s 15 posto iz državnog proračuna.

Alilović je štetu već nadoknadila jer je krajem svibnja ove godine uplatila novac u Državni proračun. Sada je zlouporabu priznala te je pravomoćno osuđena.

S druge strane, Gabrijelu Žalac još čeka rasplet ovog slučaja. Ovaj postupak četvrti je koji su europski ili hrvatski istražitelji, uglavnom zbog korupcije, pokrenuli protiv bivše HDZ-ove ministrice.

Pročitajte i ovo bivši predsjednik Otkrivamo zašto je Mesić u invalidskim kolicima

Pročitajte i ovo kataklizma u BiH FOTO Ovo je djevojčica koja je preživjela užas u Jablanici, trudna majka je poginula: "Malenu je držala za ruku, a onda..."