SDP predstavio glavne smjernice kampanje

Slika nije dostupna
Na izvještajnoj konvenciji SDP-a u Zagrebu danas su predstavljeni glavni naglasci iz stranačkih programskih osnova, na kojima će SDP temeljiti svoj izlazak na predstojeće parlamentarne izbore - a to su borba protiv korupcije, zdravstvena, socijalna i obrazovna politika te gospodarski razvoj.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić rekla je kako političari snose najveću odgovornost što se godinama slala pogrešna poruka mladima da je podobnost važnija od stručnosti i znanja. 

Dodala je kako je upravo Ivica Račan nakon prošlih parlamentarnih izbora kazao da se izbori mogu izgubiti, ali ne i obraz, te naglasila kako SDP poručuje da su njihove vrijednosti bile i ostale iste: rad, znanje i nadasve poštenje.

Razvojem gospodarstva SDP mladima želi osigurati državne poticaje za zapošljavanje, projekte stanogradnje, rekla je Opačić. U programu stranke je i daljnja decentralizacija sustava socijalne skrbi. 

"Kakva je to država u kojoj se može sakriti djecu i ignorirati pravni sustav, a da vam se ništa ne može jer je forma ispred interesa djece", kazala je Opačić.

Najavile je i da će SDP donijeti Zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji, a nastavit će i s "projektom dadilja".

Ivo Josipović ocijenio je da Hrvatska treba veliku, opsežnu reformu pravosuđa i "slomiti korupciju". 

"Upravo korupcija je gorući problem koji ima hrvatsko društvo, pa SDP planira provesti tri reforme - pravosuđa, zakonodavstva i javne uprave i voditi tri politike - nulte tolerancije na korupciju, partnerstvo s građanima i pravosuđem, te sigurnosti ljudi i imovine", rekao je.

SDP planira uvesti specijalizirano sudstvo koje je potrebno u
područjima poput radnog sudovanja, financijskog sudovanja ili obiteljskih odnosa, dodao je Josipović.

Predstavljajući SDP-ov program Obrazovanje za bolji život, najmlađa zastupnica SDP-a u Hrvatskome saboru, Marija Lugarić rekla je da SDP planira osnovati posebni obrazovni razvojni fond, a planiraju uvesti i porezne olakšice za obrazovanje i njima motivirati djecu i roditelje na informatičko opismenjavanje i učenje stranih jezika .

Poticat će izgradnju škola i kampusa i osuvremenjavanje sadržaja u postojećim školama. "HNOS-om nam žele samo zamazati oči, a time se zapravo u školama ništa nije promijenilo", ustvrdila je Lugarić i dodala da "nastavnici ne smiju imati manju prosječnu plaću od prosjeka u državi".

Ranko Ostojić, predsjednik SDP-ovog savjeta za zdravstvo, ocijenio je kako je zdravstvo danas u Hrvatskoj mnogima nedostupno, i dodavši kako se upravo tu očituje nejednakost građana, sve duže se čeka na dijagnostiku, operacije.

"Sve je više nameta, a sve je manje ulaganja u medicinske sestre i liječnike", upozorio je Ostojić i rekao kako SDP umjesto rascjepkanosti zdravstvenog sustava nudi povezanost, dostupnost zdravstvenog sustava, solidarnost, transparentnost i informatizaciju zdravstvenog sustava.

O eurointegracijskoj politici SDP-a govorio je Neven Mimica,
zastupnik u Hrvatskom saboru i najavio da će se SDP založiti za raspisivanje referenduma o ulasku Hrvaske u NATO.

Rekao je kako je koalicijska Vlada, u kojoj je bio i SDP, uvela
europske vrijednosti u gospodarski i društveni život Hrvatske, a s novom Vladom će, kaže, uvesti Hrvatsku u EU. Napomenuo je kako SDP-u nije svejedno kakva će Hrvatska ući u EU te da da će se moći nositi s konkurentskim pritiskom zemalja članica. "SDP neće prodati nacionalno blago za račun pojedinačnih interesa", napomenuo je Mimica.

Na današnjoj konvenciji SDP-a bit će predstavljen stranački tim za predstojeće izbore, a skupu će se obratiti i SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić i stranački čelnik Zoran Milanović.

Povezane teme